• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Irány a jövő

  Általános iskola és zeneiskola, Szigetszentmiklós

  Építész: Winkler Barnabás
  Szöveg: Götz Eszter
  Fotók: Batár Zsolt

  szigetszentmiklos1

  Budapest vonzáskörzetében Szigetszentmiklós a leggyorsabban fejlődő település. Az önkormányzat példaadó módon mérte föl, hogy a városba betelepült sok fiatal számára a fejlesztések egyik legfontosabb iránya az oktatás, a kultúra és a sport. A város szélén 2012-ben készült el az óvoda és a sportcsarnok, 2014 őszén pedig az ezekkel egy tömböt alkotó iskolát is belakhatták a gyerekek.
  A komplexum sikerének titka Winkler Barnabás és Vörös Gábor építészek helyzetelemzése és az arra épülő térszervezés. A város felé a sportcsarnok és az iskola egyetlen tömböt alkot, hátul az óvoda védett helyzetbe került, tágas kilátással a környező mezőkre. Egységes anyaghasználat és változatos formák, koherens kompozíció fogja egybe a három (illetve a zeneiskolával együtt négy) létesítményt. Használatuk elkülönül, de össze is fonódik, zöldfelületeik összekapcsolódnak a telek közepén. Az iskola és a sportcsarnok, vagy az iskola és az óvoda közötti átjárás üvegezett folyosókon történik, ezek a nyaktagok finom átkötő elemekként a háttérbe húzódnak. Az egységes főhomlokzattól az óvoda erősen tagolt tömegéig jól érzékelhető ritmus vezeti a formaképzést.
  A csöndes kertvárosi utcasor felől érkezők figyelmét először az ragadja meg, hogy az iskola és a sportcsarnok (l. MÉ 2013/5) frontálisan elnyúló, kétszintes tömbje mint önálló városközpont jelenik meg. Egymásra felelgető tömegek, ritmikusan változó homlokzati felületek, vertikális és horizontális elemek finom, kiegyensúlyozott aránya játszik egymással. A sportcsarnok bejárata inkább homogén, az iskoláé finomabb, részletekben gazdag, óratorony és árkád tagolja. A lapostetős sportcsarnokkal ellentétben megmozgatott tetősíkok változatossága ugyanakkor fegyelmezett marad, a komplexum egészét meghatározó téglahomlokzatok és a közéjük ékelődő, világos tónusú mészkőfelületek rendet teremtenek a formák táncában.

  Generál tervezés: HAP Tervezőiroda Kft.
  Építészek: Winkler Barnabás, Vörös Gábor, Kiss Csaba, Mészáros Béla
  Belsőépítészet: Radnóti Tamás
  Statika: Honti Gábor, Eisler Gábor
  Gépészet: Kéry Tamás, Benkő László, Lukács Zoltán
  Elektromos tervezés: Ulrich Norbert, Bakos István
  Közművek: Közműterv 2006 Kft.
  Környezetrendezés: Land-A Kft.
  Beruházó: Szigetszentmiklós Város Polgármesteri Hivatala
  Generál kivitelező: Market Építő Zrt.