• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Kisebb lépték, nagyobb változás

  Andres Lepik előadása a MOME-n, 2016. március 24.

  Szöveg: Götz Eszter

  lepik1

  2010-ben a New York-i MoMA mutatott be először nagyszabású kiállítást a szociális építészetről. 2014-ben Think Global, Build Social címen Frankfurtban, majd Bécsben láthatta a közönség. Most a budapesti FUGA-ban látható az összeállításnak egy metszete, hazai párhuzamokkal kiegészítve. A kiállítások kurátora, Andres Lepik építészeti szakíró, a müncheni építészeti múzeum igazgatója a MOME Építészeti Intézetének meghívására 2016 márciusában előadást tartott Budapesten a szociális építészetről.
  Korábban mind a frankfurti, mind a bécsi eseményről hírt adtunk (MÉ 2013/7, 2014/4). Mind a MoMA-beli, mind a Think Global, Build Social! kiállítás óriási szakmai érdeklődést keltett, és mint az igazán előremutató vállalkozások, folyamatosan gyarapodik újabb és újabb ötletekkel, megkezdett projektekkel. Az építészet fókuszának áthelyeződése a társadalmi felelősségvállalás irányába nem új jelenség, már a 2000-es Velencei Biennálé főkurátora, Massimiliano Fuksas mottója is ezt fogalmazta meg: „Több etikát, kevesebb esztétikát!” A 2008 végén kezdődő gazdasági válság, amely az utóbbi két évben az egész világot megmozgató társadalmi krízissé szélesedett, egyebek mellett az igényeket rosszul felmérő ingatlanbizniszből indult ki, és különösen érzékenyen érintette az építőipart.
  A szemléletváltozást sürgető tények mindenki számára nyilvánvalók. Lepik MOME-beli előadása sem azzal indult, hogy az építészet szociális szerepét hangsúlyozza, hanem a kis lépésektől a nagy társadalmi változásokig tartó utat mutatta be, egy széles fölvezetés és sok konkrét példa segítségével.