• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Le Arti di Piranesi

  Fondazione Giorgio Cini, Velence, 2010. augusztus 28. – november 21.

  Piranesi: Campo Vaccino, Vedute di Roma

  A Velencei Biennáléval egy időben rendezett kiállítás Piranesi életművének minden eddiginél teljesebb bemutatását tűzte ki célul, amelyet a hagyományos kiállítási elemek mellett – az új technológiai lehetőségek kihasználásával – még szemléletesebben valósít meg.

  A különböző művészeti ágakban egyaránt otthonosan mozgó művész – archeológus, mérnök, építész, dizájner, rézmetsző, művészetelmélettel is foglalkozó tudós – életművét a kiállítás az egyes területekre bontva vizsgálja. A kiállított művek rövid jegyzéke már önmagában mutatja az összegző szándékot: a Giorgio Cini Alapítvány több mint 300 Piranesi-nyomata, a Carceri d’Invenzione 3D vetítése Michele De Lucchi kurátor Piranesi inspirálta színpadi gépezetének installációjában, a Caffè degli Inglesi 1:1-es reprodukciója, a Factum Arte által Piranesi tervei alapján legyártott iparművészeti munkák (váza, gyertyatartó, teáscsésze, két tripod, egy oltár és egy kandalló), Piranesi vázlatkönyvének érintőképernyős bemutatása a Modenai Egyetemi Könyvtárból, a Santa Maria del Priorato – Piranesi építészeti munkásságának egyetlen megépült darabja – részletfotói és modellje, Piranesi Veduta di Roma rajzaival párhuzamba állítva a kortárs fotográfus, Gabriele Basilico 32 látképe tekinthető meg Rómáról.

  Piranesi életműve megtestesíti az utána következő évszázad stílustörekvéseit, értékválasztását, vágyait és látomásait. A modern régészet egyik legelső képviselőjeként újrafelfedezte az ókort, és fantasztikus vízióival megteremtette a romantika rom-kultuszát, múltba forduló, szenvedélyes karakterét. Ugyanakkor precizitásra törekedett: részletesen tanulmányozta az ókori római vízvezeték-rendszerek és mérnöki létesítmények szerkesztésmódját, kutatta a múlt szellemi örökségét és annak minden részletét igyekezett a maga korának megfelelően alkalmazni. Kevesen tudják, de ő tervezte a felhajló orrú velencei gondolák őstípusát. Élete, a pápai trónhoz kötődő családi kapcsolatai, tervei és látomásai, alkotói zsenialitása most sok oldalról bontakozik ki a látogató előtt.

  Pálinkás Edit