• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Majdnem-bizarr megnyitások

  Lakóház, Debrecen

  Építész: Kovács Péter
  Szöveg: Kőszeghy Attila
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  kovacs1

  A festészeti abszolút tisztaság „fehérben fehér” pendant-jaiként közel egy évszázada lihegnek az építészetben (építészetünkben) a nyílásokkal tönkretenni nem engedett tiszta falfelületek. A múlt századelőben erős spiritualitás-igény és a jövőben felmerülő védhetőség igény felvetése recenziót érdekessé fényező lehet, de egyáltalán nem találó. A debreceni ház létrehozása során építész és megbízó egy közel végsőkig egyszerű felület és tömegalakítás, és egy mértékében és jellegében eredeti külső-belső megnyitó gesztus párosát páratlanul magas színvonalon valósították meg.
  Kovács Péter építész – felbátorodva korábbi, kristálysík-töréses oldottsággal formált műterem-házának kispolgári utcácskába illesztésének sikerén, nem rugózva egy másik debreceni utca arculat-igénytelenségén és nem szimulálva jövendő méltó kontextusokat sem – Debrecen egyik lényegében nem létező utcájába letett egy – madárnézetben jól kivehető – fehér rolós tolltartót, amiben léteznek-laknak. Hölderlin magyar fordítása szavával: lakoznak. Mert – utalva Heidegger Hölderlin-megfejtésére – van elrejtő, amely által a megnyilvánulhatatlan rejtettsége rejtettségében létezhet. A végsőkig zárt felszínek azonban megszüntetik az esélyét annak, hogy egyáltalán gondoljunk valami mélyben létezőre. (Ezért unalmas Malevics és utánzóinak buta bátorsága a teljesen fehér teljesen fehérbe merítésével, bár éppen a kezdetnél volt valamelyes felszín-eltérés a két fehér között, csak az ostoba utánzók vélték ezt felesleges aggályoskodásnak, a vastagon fehér Tóth Menyhért pedig a fehérek közötti különbözés mentén megnyíló mélység réseit talán túlbiztosította.)
  Heideggeri sugallatra vagy sem, az építész tehát finoman zizegő nyíló-záró lamellákkal felsértette a felület magabiztos (gőgös) zártságát.

  Tervezés: Archiko Kft.
  Építész tervező: Kovács Péter DLA
  Építész munkatársak: Ferenczi Ottó, Hajdú Barna, Kazamér György
  Belsőépítészet: Frank György, Tatár Balázs
  Statika: Dezső Zsigmond, Kocsis Attila
  Épületgépészet: Gyarmathy Zsolt
  Elektromos tervezés: Nagy Zsolt
  Világítástechnika: Gyalus Zoltán
  Környezetrendezés: Sándor Tamás
  Megbízó: Azure Magyarország Kft.
  Kivitelező: Barna Bau Kft.