• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Múzeum, műtárgyak nélkül

  Digitális múzeum, Pécska, Románia

  Építész: Claudiu Ionescu
  Szöveg: Pálinkás Edit
  Fotó: Bogdan Iorgovan

  pecska1

  Románia első digitális múzeuma 2013-ban nyitotta meg a kapuit az Arad melletti Pécska városában. A város szakemberei ráéreztek a múzeum küldetésének változó jellegére, felismerve a legmodernebb technológia, az érintőképernyős navigáció, a 3D vetítés és nyomtatás kínálta lehetőségeket. Ezek segítségével a látogatók virtuális betekintést nyernek a világ különböző részein található művészeti gyűjteményekbe, galériákba.
  Az utóbbi két évtizedben számos múzeum és gyűjtemény anyaga vált részben vagy egészben elérhetővé az interneten keresztül, gondoljunk akár a múzeumok honlapjain megtekinthető virtuális sétákra vagy az olyan digitalizált gyűjteményekre, mint a Google Art Project. Emellett egyre népszerűbbé váltak az online művészeti fórumok és webshopok, amelyre bárki feltöltheti anyagát, és ahol már nem a kurátor elképzelése vezeti a látogatót, hanem a közönség, a vásárló saját ízlése szerint böngészi a feltöltött alkotásokat, és kattintásai révén értékeli azokat. A pécskai Digitális Múzeum ötvözi a hagyományos múzeumi funkciót a digitalizált felületek választhatóságával, szabadságával.
  Pécska a Maros jobb partján, Aradtól 19 kilométerre helyezkedik el. A város történelméről, megtartott hagyományairól és malomiparáról híres. A malomipar, kenyérkészítés kiemelt helyi jelentőségét jelzi, hogy a múzeum valós terében egy 250 éves kemence is helyet kapott. A múzeum nagy előnye, hogy az épületben bármilyen prezentáció, kiállítás és kapcsolódó rendezvény megtartható, a látogatók a szokásos kiállítási tér szükséglete nélkül kapnak információt a világ kulturális eseményeiről éppúgy, minta helyi hagyományokról, természeti környezetről és történelemről. Ebben a múzeumi koncepcióban a valós kiállítási tárgy másodlagossá válik. A flexibilitás kulcsfontosságú, hiszen magas költségek nélkül szinte azonnal megváltoztatható a kiállítás.

  Építész: Claudiu Ionescu
  Építész munkatársak: Claudiu Ionescu, Dragos Milotin, Gabriel Takacs, Calin Sebarchievici
  Kivitelező: S.C. Start S.R.L.