• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • „Nincs B-terv, mert nincs B bolygó”

  A párizsi klímacsúcs elé

  Szöveg: Götz Eszter

  klima1

  2015. november 30. és december 11. között Párizsban kerül megrendezésre az ENSZ 21. Klímakonferenciája, a COP21. A 195 országot érintő klímacsúcs célja egy olyan globális megállapodás aláírása, amelynek betartásával sikerül visszaszorítani az éghajlatváltozást és 2°C alatt tartani az átlaghőmérséklet-növekedést.
  A COP21 a legnagyobb jelentőségű klímaváltozással kapcsolatos nemzetközi konferencia. A párizsi találkozón olyan nemzetközi egyezménynek kell megszületni, amellyel elérhető az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése (a felmelegedés elsődleges oka), valamint kialakítható egy a fosszilis energiahordozóktól (kőolaj, szén, gáz) kevésbé függő társadalom és gazdaság. Egyezmény nélkül a kockázat hatalmas: az átlag hőmérséklet-növekedés a század végére 4,8°C-os lehet, a tengerszint és a vízhőmérséklet emelkedni fog, csökken a biodiverzitás, hosszabb lesz az aszályos időszak, jellemzőbbé válik a szélsőséges időjárás. A COP21 tagországok elköteleződésének tétje tehát bolygónk jövője.
  ,,Az ipari forradalom óta civilizációnk fejlődése egyre nagyobb mértékű károsanyag-kibocsátáshoz vezetett. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a 20. század második felében drámai fordulat következett be a környezetszennyezésben. Az elmúlt 50 évben megsokszorozódott az emberi tevékenységgel összefüggő szén-dioxid és más, a légköri folyamatokat kedvezőtlenül befolyásoló káros anyagok légkörbe jutása. Vízválasztóhoz érkeztünk. Klímánk védelme a 21. század legfontosabb kérdésévé lépett elő. Az üvegházhatású gázok ma már olyan koncentrációban vannak jelen a mindössze néhány tíz kilométer vastagságú légkörünkben, ami drámaian befolyásolja földünk éghajlatát. A globális felmelegedés negatív hatásai mind szélsőségesebb időjárási viszonyokat, egyre több és egyre súlyosabb természeti katasztrófát idéznek elő. Mi már a saját bőrünkön érezzük a klímaváltozás negatív következményeit, és szembe kell néznünk azzal, hogy közel a pillanat, amikor a folyamatok végleg visszafordíthatatlanná válnak. Ha mi nem változtatunk, unokáinknak már nem lesz módjuk a beavatkozásra” – olvasható Áder János köztársasági elnök 2015 májusában közzétett felhívásában, amellyel csatlakozott Al Gore egykori amerikai alelnök kezdeményezéséhez és Magyarországon is elindította az aláírásgyűjtést, amelynek célja, hogy egymilliárd támogatót szerezzen a párizsi klímacsúcs előtt. Áder szerint a klímaváltozás és a globális felmelegedés az első számú társadalmi és politikai kérdéssé vált.