• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Pozitív energia

  Hoval bemutatóterem, Veresegyház

  Építészek: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos
  Szöveg: Csontó Sándor
  Fotók: Török Tamás

  hoval1

  Szemünk előtt zajlott le egy sematikus és elavult épület csontvázzá csupaszítása, s kapott néhány hónap alatt új szerkezetet és piros felöltőt a liechtensteini székhelyű Hoval márkaképviselet hazai irodaháza és bemutatóterme. A Minusplus iroda a tőle megszokott magas színvonalon magabiztosságot és transzparenciát sugárzó, vonzó vizuális tömeget alakított ki Veresegyházán.
  Büszkén tekinthet a türgyei fatelepre, a szemközti benzinkútra és a Meli diszkóra a veresi „kazánkirály”, mert itt minden szempontból messze ő viszi a pálmát. Ráadásul kijelölte a Gödöllőről Szadán keresztül bevezető főút meglehetősen rendetlen ipari-kereskedelmi övezetének követendő építészeti irányát. Veresegyház elsősorban a folyamatos és következetes városvezetésnek köszönhetően vált a térség legdinamikusabban fejlődő településévé. Nem véletlen, hogy az utóbbi tíz esztendőben megduplázta lélekszámát és ezzel lépést tartva növelte, bővítette szociális-intézményi hátterét, például három iskolájával és az uszodával. Új értelmet nyertek a tonnaszám lerakott térburkolati kövek a mutatós Városháza körül, ahol a szerdai és szombati piacnapokon zsúfolásig megtelt főtéren forgathatnák a következő országimázs filmet.
  Az LZ Thermotrade Kft. megújult otthona kifelé egy határozott, pontosan definiált épület érzetét kelti, mutatva annak kereskedelmi jellegét. A megvalósult terv alapja annak a tervpályázatnak az építészeti továbbgondolása volt, melyet még a szakmérnöki képzés alatt 2006-ban Alexa Zsolt, Rabb Donát és Schreck Ákos nyert el. A fő értékek megmaradtak, azonban – a megrendelővel történt folyamatos egyeztetések után – a főfunkciók alaprajzi elrendezése az eredeti tervhez képest teljesen átalakult. Kiderült, hogy számos tartószerkezeti elem nem megfelelő vagy használhatatlan, ezért az épület a megerősített és kiegészített eredeti statikus szerkezeten nyugszik. A Minusplus inspirációja, a környezeti adottságok figyelembevétele mellett – avagy éppen ellenpontozására –, az ipari-gépészeti szerelvények súlyos esztétikájának láttatása volt, ami döntően hatott az épülettömeg kialakítására. Az átláthatóság, ami munkáik védjegyének számít, itt is szépen visszaköszön.

  Vezető tervezők: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos – Minusplus Kft.
  Építészek: Kis Balázs, Molnár Tímea
  Építészek munkatársak: Bakó Zsófia, Gulyás Kata, Hompók Zsófia, Kis Ferenc, Pap Szabina
  Tartószerkezet: Lakos Gellért – Pannon Holding Development Kft.
  Garázs tartószerkezet: Molnár Miklós – Bartal és Rabb Kft.
  Épületgépészet: Molnár György – Kipterv TMT Kft.
  Épület-automatika: Opitzer Gábor – SB-Controls Kft.