• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Rávezetés a védőzónára

  Madách tér, Budapest

  Építészek: Platiniumgroup
  Szöveg: Katona Vilmos
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  madach1

  A pesti belváros feszült, ellentmondásos köztere a Madách tér. Számos tervezői próbálkozás tanúköve, amelynek története idén újabb epizóddal bővült. A VII. kerületi önkormányzat által két éve kiírt titkos hallgatói tervpályázat után új megoldás lépett a formálisan díjazott ötletek helyébe. Wälder Gyula Károly körúti bérháztömbje (1937-38) a Madách Imre sugárút torzójának képzeletbeli bejárata.
  A Kiskörúttól a Városligetig tartó sétány ötletét a második világháború lesöpörte a tervezőasztalról. A fennmaradó Madách tér klasszicizáló diadalívével okafogyott courd’honneur, avagy rávezetés a nemlétezőre. Egy másik olvasat szerint a zsidónegyed látványos kapuja, amely Wälder tömbjét markáns védvonalként értelmezi. Az együttes e szerephez illő, kiegyensúlyozott tagolása és téglaarchitektúrája a későbbi korokra is kisugárzott: szerves folytatása Gulyás Zoltán Madách utcai lakótömbje (1959-61), csaknem észrevétlen eleme Turányi Gábor, Szalay Tihamér és Vörös Ferenc körúti és Asbóth utcai irodaháza (1992). A tégla és a fegyelmezett nyílásrend alkalmazása itt hallgatólagos közmegegyezéssé vált a három építésznemzedék alatt. Feszességéből még a Körút természetbarát installációja is részesedett – a vizsgált köztér jelen formája jobb híján ez utóbbi része és bővítménye.
  A köztudatból lassan kivesző Városháza és paravánnal takart udvara a Madách tér kézenfekvő vizuális ellenpólusa. Ezt már a 2008-as „Budapest City Hall” pályázat igényesebb tervei is felismerték – legtöbbjük élénkíteni kívánta a meglévő és a tervezett köztér kapcsolatát. Az idén kapott megoldás ideiglenes állapotok vizsgálatán alapszik, időben és eszközeiben korlátoltabb nézőpontot képvisel a korábbi pályamunkák felvetéseinél. Az eredmény egy 2012-ben kiírt hallgatói pályázat díjazott terveinek tapasztalatai alapján született, amelyek a kontextust a közvetlen épített környezetben és kerületi távlatban vizsgálták, a tér adta keretek fellazítására és sokrétű felhasználására törekedtek.

  Megbízó: Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata
  Generáltervezés: Platinium Group Kft.
  Építész: Törőcsik Ferenc projektigazgató
  Térépítészet: Agg Ferenc, Agg Benedek
  Tájépítészet: Balogh Péter István
  Út- és forgalomtechnika: TP-Terv Kft.
  Közművek: Dima Kft.
  Generálkivitelező: Parkfenntartó Kft.