• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Sacre Coeur női rendház

  Építészeti pályázat – 1. díj

  Terv és szöveg: Gutowski Robert

  gutowski1

  A Józsefváros Palotanegyedében, a Múzeum és a Szentkirályi utca sarkán álló épületet a Sacré Coeur apácarend a rendszerváltás után kapta vissza. A rend ingatlanhasznosító vállalkozása, a Sophianum Nonprofit Kft. négy tervezőtől kért tanulmánytervet a Károlyi-Csekonics-palota szomszédjában álló belvárosi épület megújítására. A bírálók Gutowski Robert tervét találták a legjobbnak. A pályázat annak ellenére a bontás híve, hogy az épület helyi védelem alatt áll. A döntés megosztotta a közvéleményt, a megbízó –a zsűri döntése ellenére – elállt a terv megvalósításától. Az alábbiakban a műleírásból közlünk részleteket – a szerk.

  A budapesti Múzeum utca és Szentkirályi utca sarkán álló klasszicista épület átépítése és felújítása tervezett, ugyanakkor felmerült a telek hasznosíthatósága is a meglévő épület elbontásával. Egy új épület esetében sem tudunk úgy tekinteni a telekingatlanra, mint zöldmezős fejlesztési területre, így javaslatunkra a rekonstrukciós tervekből továbbvezetett „történetmesélésként” tekintünk, mely felhasználja a korábban elért eredményeket.
  A telket pinceszinten teljesen beépítjük, maximalizálva a parkolási lehetőségeket. Kihasználjuk a szabályozási terv adta lehetőségeket akkor is, amikor a földszintet is teljes mértékben beépítjük, növelve a szintterületi mutató lehetséges értékét. A felmenő szintek nem keretesen épülnek vissza, csupán „L” alakban. Ez a beépítési mód végeredményét tekintve az egykorihoz hasonló arányú belső udvart eredményez, funkcionális szervezése mégis lényegesen takarékosabb, ezáltal kedvezőbb mind az építési, mind a fenntartási költségek tekintetében. A homlokzatokat és tűzfalakat kortárs hangulatú téglafelületekkel alakítjuk ki. A tégla rendkívül tartós, gondozásmentes és barátságos megjelenésű. A kertet részben burkoljuk, mellette cserjékkel és kőrissel beültetett zöldfelületet terveztünk.