• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Sport, városi tájban

  Mineirão stadion, Belo Horizonte, Brazília

  Építészek: Bruno Campos, Marcelo Fontes, Silvio Todeschi
  Szöveg: Mariana Siqueira
  Fotók: BCMF Arquitetos / Casa Digital

  brazil1

  A 2014-es futball világbajnokságra Brazília látványos stadionépítéssel készült. Az újonnan átadott és az átépített-korszerűsített korábbi stadionok között az egyik leglátványosabb a Belo Horizonte-i Mineirão, amely nem egyszerű sportlétesítmény, hanem egy épített tájba illesztett kis városközpont lett.
  A Mineirão megépítésének terve már az 1940-es években fölmerült, abban az időszakban, amelyet ma Brazília modern építészetének kezdeteként tartunk számon. A következő évtizedek robbanásszerű gazdasági fejlődése az ország kulturális fölemelkedését is hozta. A 60-as években Belo Horizonte polgármestere a fiatal Oscar Niemeyertől Roberto Burle Marx-ig a legígéretesebb építész nemzedéknek adott megbízásokat. 1965-ben, átadásakor a Mineirão a világ második legnagyobb stadionja volt, 130.000 nézőt tudott befogadni. Eduardo Mendes Guimarães Junior és Gaspar Garreto építészek terve nyomán a monumentális arányok, a vasbeton szerkezet ritmusa szinte azonnal az ország ikonikus épülete lett. Azóta Niemeyer és Burle Marx brazíliai épületeivel együtt műemlékké nyilvánították.
  A hatvanas években a stadiont körülvevő Pampulha negyed a városközponttól távol fekvő, leromlott környék lett, ekkor azonban a város tengelyének meghosszabbításába került, erre terjedt tovább a beépítés, de az itt nyújtott szolgáltatások ma, fél évszázaddal később már kevésnek bizonyultak. A 2014-es foci VB így nem csupán egy megújult, korszerű sportarénát, hanem egy egész környék rehabilitácóját igényelte: a Mineirão újjászületése komplex városrendezési feladattá nőtte ki magát. A sportlétesítményeiről Dél-Amerika-szerte ismert BCMF Arquitetos építészei, Bruno Campos, Marcelo Fontes és Silvio Todeschi sokfunkciós rendezvény- és sportközponttá alakították a stadiont, amely folyamatosan kiszolgálja a környékbelieket és gazdaságos fenntartást biztosít. Utóbbi a hatalmas befogadóképességű sportlétesítmények egyik legnagyobb problémája világszerte. A beruházás egy jól működő PPP konstrukcióban készült, ez a következő 25 évre egyetlen vállalkozás kezébe adta a működtetést.

  Építészek: Bruno Campos, Marcelo Fontes, Silvio Todeschi
  Szakértők: Fernando Maculan, Mariza Machado Coelho, Carlos Teixeira
  Tartószerkezet: BM Consultoria
  Gépészet: MHA
  Tájrendezés: HS Jardinagem, Rose Guedes), BCMF Arquitetos, Carlos Teixeira
  Szerkezeti rekonstrukció: Recuperação Patologias e Durabilidade das Construções
  Közlekedés: Tectran / Modelle
  Megbízó: Minas Arena
  Kivitelezés: Nova Arena BH: Construcap, Egesa, Hap Engenharia