• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Tömbrehabilitáció Újlakon

  Bécsi Corner 

  Építészek: Plájer János, Peschka Alfréd
  Szöveg: Papp Tímea
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  A tervezőiroda feladata meglehetősen komplex volt, hiszen eltérő korok védett emlékeit kellett megtartaniuk ahhoz, hogy új épületek valósulhassanak meg a területen. Méretéből adódóan a legkarakteresebb elem a területen az U-alakú kétemeletes tégla iskolaépület, melyen a fiú- és leányiskolai szárnyak bejáratai a Bécsi út és Lajos utca felé nyíltak. A lépcsőházak gyönyörűek, az egyiket megtartották (volna) funkciójában, ám úgy tűnik, senki sem akarja használni; valószínűleg kiállítótér lesz belőle. A másikat szintenként leválasztották, luxus irodák kaptak benne helyet – az iskolaépület rekonstrukciójával és Lajos utcai bővítésével ugyanis irodaház létesült.

  Útban hazafelé régóta figyeltem már két, egymás mellett álló, elhagyatott épületet. 1874-ben készült el a most is álló iskola a Lajos utcában, melyet két év leforgása alatt kiegészítettek egy Bécsi úti és egy Kolosy tér felé néző épületrésszel. Bécsi úti traktusa mellett a kis, zárterkélyes épület a 18. században épült serfőzőháznak; mindkettő műemlék. A projekt eléggé nem méltányolható érdeme, hogy a csaknem eltűnt régi Újlaknak ezt a kedves szegletét is megmentette, sőt a serfőzőház elveszett Szt. Flórián szobrot is pótolta, az épület freskóit feltárta, restaurálta.

  Az új funkcióhoz kapcsolódva a főbejáratot áthelyezték a Szépvölgyi út felőli főhomlokzati részre, ez volt a tanári bejáró. Belépve árkádos előcsarnok fogad bennünket, itt kaptak helyet a liftek és a vizesblokkok. Egy emeleten átlagosan négy bérleménnyel számoltak. Ezekbe eredetileg loft-jellegű irodákat terveztek, ám a tapasztalatok szerint a vakolatlan belső terek világa egyelőre idegen Magyarországon, így a helyiségek halvány tónusú színvilágot kaptak.

  A korábbi vizes helyiségek helyére került az udvarba nyúló ún. „tárgyaló-torony” háromszintes, előpatinázott rézburkolatú ellipszise, melyet a bérlők közösen használhatnak majd. A hosszanti tengely folytatásaként – mindkét védett épület kevésbé értékes szárnyainak elbontása után – egy hangulatos, a közforgalom számára részben átjárható, zöldfelületekkel tagolt belső udvar jöhetett létre.

  A Lajos utcai szárnyat egy új traktussal bővítették az udvar felé, új homlokzatot is kapott – így tudott itt egy vonalba kerülni az új szárnnyal, ahol az illeszkedésre a nyílászárók ritmusa is ráerősít. Az új épületet a régi párkánymagasságához hangolták, az iskola eredeti vakolt architektúrája alakul át az új épület homlokzati rendszerében először vakolt, majd vegyes téglaburkolatos homlokzattá. Az épület fafödémes lefedése sajnos a háború alatt találatot kapott, helyette ma acélszarufázatos fedélszék áll az eredeti geometriájával. A főhomlokzaton a műemléki hivatal nem engedélyezett tetőablakot, csak a két merőleges szárnyon, az előbbiben teraszok világítják be a teret.

  A legkorábbi kis épület, a serfőzőház művészettörténeti kutatás és restaurálás után nyeri vissza eredeti állapotát. Visszaállították a tető eredeti 45°-os hajlásszögét, a ház korban hozzá illő kéményeket kapott. A kutatás feltárta a szabadkéményes konyhát, az emeletre vezető eredeti falépcsőket, sőt a mennyezeti gerendák is épségben megmaradtak. Az emeleten falfestést is találtak, méghozzá kétfélét: növény-füzéreket és kvádereket utánzó festést. Az udvari homlokzatról eltűnt Szent Flórián szobrot fényképek alapján újra elkészítik. Az épületnek volt két merőleges szárnya is, ez látszik az udvari homlokzaton, és a térkőben is. Ezek kifutottak egészen a Lajos utcáig, ezért ferde a ház vonala a földszint és az első emelet magasságában, mutatva ezzel a korabeli telekhatárt. A serfőző melletti „kis házak” helyén újak épültek; itt nem az építészeti minőség, hanem a kubatúra hordozott értéket.

  Az elkészült hasznosítási tanulmány alapján a serfőzőház vendéglátó funkciót kap majd, udvari kerthelyiséggel bővítve, és étterem lesz az iskola földszintjének egy részén is. A fejlesztés során fontos szerepet kapott a tömbhöz tartozó parkolóhelyek kialakítása, az iskola alatt egy pinceszint van, az udvar és az új házak alatt három.

  Ötévnyi munka után a tömb rehabilitációja elkészült, a használatba vétel most van folyamatban. Ahogyan a régi épületek is új életre keltek, úgy indultak újra hajtásnak az iskola előtt az öreg Bécsi úti fák. 

  Papp Tímea

  Megrendelő / client: Lajos Projekt Kft.

  Ingatlanfejlesztő  real estate development: Biggeorge’s-NV zRt.

  Tervezés / design: Óbuda Építész Stúdió Kft.

  Vezető tervezők / leading architects: Plájer János, Peschka Alfréd
  Építész tervezők / architects: Geiszter Róbert, Simonics Gábor
  Műemléki konzulens / monument expert: Nándori Klára
  Statika / static: Gecsényi Róbert – Dinám Kft.
  Épületszerkezetek, szigetelés / structure, insulation: Barta Ferenc – Barta és társai Kft.
  Környezetvédelem / environment protection: Weiner László
  Gépészet / installation: Pavlics György – PPR Plan Kft.
  Elektromos tervezés / electrical engineering: Kovács György – Provill Kft.
  Belsőépítészet / interior design: Kéri Balázs – Kroki Kft
  Kerttervezés / garden design: Győri András
  Közlekedés / traffic: Szegő János – Közlekedés Kft.
  Generál kivitelezés / main contractor: Porr Hungária Kft.