• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Új nézőpontból

  Európa, Magyarország, Budapest, Kossuth tér

  Építész: Tima Zoltán
  Szöveg: Turányi Gábor
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  kossuthter1

  Az új Kossuth tér, minden elemét beleértve, nagy lépést tesz arra, hogy Budapest virtuálisan behúzódjon a Budapest–Róma–Barcelona geográfiai háromszög súlypontjába. Nem csak turisztikai, de szellemi értelemben. Budapest–Stockholm 1300 km, Budapest–Róma 1800 km, Budapest–Barcelona 1500km – hogy csak a számomra legfontosabb városokat mérjem. Alábbi írásom tükrében azért is fontos Róma, mert egy alkalommal éppen Tima Zoltánnal róttam a Város utcáit, tereit.
  A szürke – e három európai város meghatározó színe. (Rómáé különösen, kamaszkoromban a fekete-fehér olasz filmekből ismertem meg az Örök Várost. Első római utamon fekete-fehérben láttam mindent.) A szürke milliónyi tónusa, a kövek sokféle faktúrája, a kőlapok eltérő mérete ellenére is így van. Igaznak gondolom, hogy a kövek árnyalataiban van az egyik szellemi-anyagi kapocs Európa és a Kossuth tér között. A szürke szín ez esetben a tárgyilagosság, a határozottság, a korrektség, a szerénység kifejezője. Igen messze van ez a szürke attól a szomorú és vásári „szürkeségtől”, amit a Kossuth téren évtizedeken keresztül láthattunk (ormótlan növénytartó dézsák, végeláthatatlan autóparkoló, repedezett aszfalt). A szürke milliónyi tónusa adott biztos iránytűt a múlt, a jelen és a jövő összekapcsolásában Tima Zoltánnak, amikor a szürkéit, mint kitüntetett színeket határozottan és eltökélten kiválasztotta.
  Urbanisztika, tájépítészet, design és közlekedéstechnika bonyolult szövevényét látjuk-érzékeljük, miközben hallatlanul egyszerűnek tűnik minden. Az egyszerűség érzetét tovább fokozza az emberek természetes viselkedése. A bringás lány és srác vidáman cikázik a fényképező turista mellett, a villamos nyugisan poroszkál a gyalogosok között, akárcsak Grazban. A padokon úgy üldögélnek az emberek, mint Rómában, Stockholmban vagy Barcelonában… Az utcabútorok külön dolgozatot igényelnének, itt csak azt jegyzem meg, hogy hallatlan összhangot alkotnak pad és lámpaoszlop, villamos vezeték és villamosmegálló, korlát és útszegély.

  Építészet, belsőépítészet: Tima Stúdió – KÖZTI Zrt.
  Építész vezető tervező: Tima Zoltán – KÖZTI Zrt.
  Tér- és tájépítész: Mohácsi Sándor – s73
  Építész tervező: Németh Tamás
  Építész munkatársak: Molnár Tibor, Tölgyesi Kaplony, Papp Dóra, Szabó Máté, Ráti Orsolya
  Tér és díszvilágítás: LISYS Zrt.
  Építtető: Országgyűlés Hivatala – Steindl Imre Program
  Generál kivitelező: KÉSZ Építő Zrt.