• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Úszókomplexum terve a Duna-parton

  Vizes Világbajnokság Budapest, 2021

  Terv és szöveg: Ferencz Marcel

  dagaly1

  Magyarország adhat otthont a 2017-es junior és a 2021-es felnőtt vizes világbajnokságnak. A világ harmadik legrangosabb sporteseményének helyszínéül a hazai szervezőbizottság a Duna partját választotta. Egy víziót, stratégiai gyűrűt álmodtak a Margitsziget vonzásában álló Császár-Komjádi és Hajós-Széchy uszoda, illetve a Dagály strandnál felépülő új uszodakomplexum hármasával.
  Ezzel a megoldással járótávolságon belül lesznek a megarendezvény helyszínei. A térbeli diagram lendületet biztosíthat a megrajzolt terület határain is túlnyúló fővárosi távlati fejlesztések megvalósításához, mint például a zöld rakpart és a közösségi közlekedési hálózat elemeinek továbbgondolása.
  Budapest szívében, a Duna törésvonalán fakadó források fölött a történelem folyamán egyenletes ritmusban emelkedtek jelentős fürdőépületek. A természeti kép és a városi térfal találkozásánál a fürdő funkció mindig egyfajta transzcendens, földközeli minőséget képviselt a múltban, és ezt reprezentálja a jövőben is – ha nem is az architektúrával, de a párálló őskép mintája által fölelevenítve a megfoghatatlant. A megfoghatatlan képébe kapaszkodva egyetlen lendülettel, sodró energiával kell, hogy talpra álljon az a komplex funkcionális térrend, amely képes a hétköznapok fölé emelni a várost. A pesti dunai látkép északi pólusán emelkedő hullám a déli nyitóelem mintájára, a Művészetek Palotája inverzeként a rakparti élet forráspontja kíván lenni. A helyszín léptékét a folyó fél kilométer széles „homlokzata” és az Árpád híd 10 méter magas lábazata hordozza. A dimenziók tehát adottak. A létesítmény 5000 fős lelátószerkezete ráfordul a városra, így a 35 fokban emelkedő konstrukció, délnyugati irányban megnyílva, városi látképpel ajándékozza meg a látogatókat.

  Megrendelő: Nemzeti Sportközpontok, Vígh László kormánybiztos
  Építész csoportvezető: Roland Bozsó
  Vezető tervező: Ferencz Marcel DLA
  Tervezőtárs: Détári György