• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Zenével Európába

  Gors koncertterem, Rezekne, Lettország

  Építészek: Uldis Balodis, Daiga Bikse
  Szöveg: Götz Eszter
  Fotók: GORS

  rezekne1

  Lettország komolyan felkészült 2014-re, amikor Riga Európa egyik Kulturális Fővárosa. A kulturális beruházások az egész országot érintik, a januári nyitóünnepségen átadták az új Nemzeti Könyvtár épületét, a kelet-lettországi Rezekne városában pedig már 2013 májusában elkészült az egész régió kulturális életét meghatározó többfunkciós koncertközpont, a Gors.
  Rezekne kifejezetten kisváros egy ekkora kulturális létesítményhez, de hatása az egész Baltikumra kiterjed, hiszen ehhez hasonlóan tökéletes hangzású koncertterem legközelebb Európa nyugati felén található. A rigai EKF mellett vonzerőként ott áll a latgal régió identitásának kifejezése a kultúrában. A régiók Európájának koncepciója a rendszerváltás után negyedszázaddal Lettországban erős bázisra talált.
  A Gors építészeti szempontból egyedülálló minőség, a hagyományok és a kortárs kifejezésmód olyan egymásra találása, ami a kelet-lett vidéken eddig ismeretlen volt. A tervezők, Uldis Balodis és Daiga Bikse 2008-ban egy jeligés tervpályázaton nyerték el a megbízást. Az épület három tömbből álló, laza szerkezete finom kontrasztokból építkezik, ugyanakkor határozottan futó élei, a tömböket uraló átlók mozgalmas, dinamikus hatást érnek el. A sok üvegfelület révén kívülről szinte teljesen átlátható, belül a lépcsőházak és a körbefutó folyosók körbejárhatóvá teszik. A külső homlokzaton szálerősített, mázas cementlapok váltakoznak az óriási, kicsit sötétített üvegpanelekkel, így a belső és a külső egy látványos térjáték által hol szétválik, hol összekapcsolódik, hol egymással transzparens viszonyban jelenik meg. A folyosók vöröse-narancs árnyalatú falai este kivetülnek a külső környezetbe, mintha egy nem hallható zene ritmusára lüktetne az üvegfalak mögötti látvány. A külső homlokzat és a tető között megtörik a tömb egysége, finoman lebeg a tetőszerkezet az éles formák fölött. A tetőterasz nyáron előadásokra, koncertekre is alkalmas teret kínál. A központ neve, a Gors lett nyelven annyit jelent: „szellem”, „lélek”, és ez az épület vizuális megfogalmazásából is kiolvasható.

  Építészek: Uldis Balodis, Daiga Bikše – Vizuālās modelēšanas studija
  Építész munkatársak: Daina Levāne, Eva Rozīte, Viktorija Barinova, Linda Balode, Ģirts Reimats, Mareks Stefaņenkovs, Māris Strazdiņš, Oļegs Stefjuks, Juris Štrāls
  Akusztika: Akustikon–Norconsult AB
  Szerkezet: MDK konstruktori
  Gépészet: Efiko
  Elektromos tervezés: Jumiks
  Tájtervezés: Grundule arhitekti
  Megbízó: Rezekne Város Önkormányzata
  Kivitelezés: Arčers