Szemszájnak ingere
Étkezés és csendéletfestészet
Kunstforum Wien, 2010. 02. 10 – 05. 30.
A világ nagy múzeumaiból összeválogatott reprezentatív tárlat az evés-ivás képzőművészetét pásztázza a 16. századtól napjainkig. Hat „elbeszélésre” osztja a témát: az étkezés tárgya mint szubjektív élmény, a vanitas allegóriája, étkezés létszükséglet és konzum között, az „asztal” és a tér női kódjai, a hús és az ábrázolhatóság határai, végül a csendélet, mint experimentális terep.
Arcimboldóval indítják a tárlatot, a flamand csendéletfestészet erős fejezet, amint a 19-20. századi francia irányzatok – benne Picasso, Braque, Van Gogh és Soutine – képei is egy ilyen téma leglátványosabb példáival szolgálnak. Andy Warhol Campbell’s leveskonzerv doboza érzékelteti a konzummá váló, elidegenedett étkezéskultúra megjelenését a csendéletfestészetben. Warhol, Damien Hirst, Harun Farocki vagy Daniel Spoerri kortárs olvasatai együtt cáfolják az évszázadokig uralkodó tézist, miszerint a művészet, design és az asztali kultúra szétválaszthatatlan elemei az élet által kínált örömöknek.
Szegő György