• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A közösség mint erőforrás

  Az amszterdami space&matter építészete
  Előadás és workshop
  2015. május 14-15.

  kozosseg

  A space&matter egy fiatal holland építésziroda, amely közösségi hálózatokra és meglévő erőforrásokra támaszkodva hoz létre új térbeli helyzeteket, épületeket, városrészeket. Építészeti, urbanisztikai és kulturális projektjeiben a csapat előszeretettel használja a közöségi média eszközeit: online platformjai, mint például az üres irodaházak tereit potenciális használókkal összekötő CROWD BUILDING, vagy a nyílt forráskódú lakóházterveket összegyűjtő WEBUILDHOMES a virtuális közösségek kapacitásait köti össze valós térbeli lehetőségekkel.

  Az iroda leghíresebb munkája egy új észak-amszterdami kísérleti városnegyed, De Ceuvel, amely használaton kívüli hajók épületekké alakításával készült. Ehhez hasonlóan a space&matter számos munkában épít a kihasználatlan terek lehetőségeire: a Sweets projekt Amszterdam üres hídépületeit alakította át a városban szétszórt hotelszobákká, míg a 9 Stegen Amszterdam elhagyatott belvárosi sikátorainak kulturális kiállítóterekként való újrapozicionálását gondolta el, ezzel növelve a kortárs kulturális intézmények láthatóságát és mozgásterét.

  A space&matter sikeres példája annak a kortárs építészeti szerepvállalásnak, amely nem elégszik meg a tervezői feladatok végrehajtásával, hanem elébe megy a megbízásoknak: számos munkájuk saját kezdeményezésre születik és tagjai maguk dolgozzák ki a megvalósuláshoz szükséges innovatív üzleti modelleket. A csapatról részletesebben: www.spaceandmatter.nl

  A space&matter két alapító tagja, Tjeerd Haccou és Marthijn Pool két napot töltenek Budapesten: a csütörtök esti előadását pénteken egész napos workshop követi, amely új tipusú kollektív terek létrehozásának módszereire, lehetőségeire koncentrál.

  Program

  Május 14., 19.00
  Tjeerd Haccou és Marthijn Pool (space&matter) előadása
  Május 15., 11.00 – 19.00
  Workshop Tjeerd Haccou és Marthijn Pool (space&matter) építészekkel

  A részvétel ingyenes de regisztrációhoz kötött, a regisztráció hamarosan megnyílik. Az előadás és a workshop angol nyelven zajlanak.