• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A szocializmus utópiái Berlinben

  Collegium Hungaricum Berlin, 2016. április 28-29.

  utopia_berlin

  Mi köti össze Bulgária kommunista emlékműveit, a rigai Vörös Lövészek múzeumát, a berlini Alexanderplatzot és a nyíregyházi művelődési házat? Egyrészt a kor, hiszen mindegyik említett építészeti emlék a háború utáni évtizedek Európájának keleti érdekszférájában született – másrészt az alkotói szándék, hiszen ilyen vagy olyan módon mindegyik feszegette saját határait, megpróbált kibújni a szocialista mindennapok szűkre szabott kabátjából.
  Ezt a közös nevezőt: a szocialista modernizmus álmait, vágyait, utópiát helyezi középpontba a Collegium Hungaricum Berlinben 2016. április 28-29. között rendezett, nagyszabású konferencia. A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, kétnapos esemény a modernizmus speciálisan közép-európai fejezetével foglalkozó Translations of Modernism kollektíva második tematikus rendezvénye a tavaly októberi budapesti konferenciát követően. A mostani esemény előadóit a 2016 elején meghirdetett, a vártnál is komolyabb érdeklődést generáló nyílt felhíváson választották ki a szervezők.
  Az „Utopias and Realities: Socialist Modernism” címmel rendezett berlini esemény 17 előadója Európa kilenc országából érkezik. A közép-európai előadók között szerepel többek között Aleksandra KĘDZIOREK, a Varsói Modern Művészeti Múzeum kurátora, Marija DRĒMAITĒ, a Vilnius-i Egyetem Építészettörténeti és Kultúrtörténeti Tanszékének munkatársa, a moszkvai Strelka Intézetben végzett és oktató Kuba SNOPEK, illetve a Londonban élő bolgár építészettörténész, Neli VASILEVA. A berlini Universität der Künste oktatójaként Oliver von SPRECKELSEN, a Humboldt Egyetem Georg Simmel Városkutató Központjáról Markus KIP érkezik a konferenciára, Wolfgang KIL többszörösen díjazott német építészeti újságíró saját kutatási eredményeit mutatja be.
  Magyarországot hét szakember, többek között NAGY Annamária, a Dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet kurátora, MÉSZÁROS Ábel, a Lechner Tudásközpont kutatója, a nemrég Bán Ferenc monográfiáját publikáló SZABÓ Levente, a Salgótarján várostörténetét kutató JUHÁSZ Anna vagy a Budapesti Műszaki és Közgazdasági Egyetemen oktató GÁSPÁR Orsolya, a magyar héjszerkezet-építés történetéről jelenleg is látható budapesti kiállítás kurátora képviseli. Előad több olyan szakember is, akik a világháló erőforrásait hasznosítva, egyénileg felépített építészeti adatbázisukkal tettek szert ismertségre, mint a moderngyor.com létrehozója, HARTMANN Gergely győri építész, vagy svájci kollégája, Peter SÄGESSER, az ostarchitektur.com honlap működtetője.
  Az öt szekciót a Translations of Modernism kollektíva alapító szervezeteinek jelenlévő tagjai moderálják: a budapesti Kortárs Építészeti Központot ERŐ Zoltán, a pozsonyi Archimerát Martin ZAIČEK, a brnói 4AM-et Šarka SVOBODOVÁ és Jaroslav SEDLÁK képviselik, míg CSÓKA Attila, MOLNÁR Szabolcs és SMILÓ Dávid építészek a Transmodern szervezőiként vesznek részt az eseményekben. A Collegium Hungaricum Berlin programigazgatója, KOVÁCS Dániel művészettörténész a Transmodern alapító tagjaként egyben a konferencia kurátora is.
  A konferencia társprogramjaként Berlinben is bemutatkozik annak a workshopnak az eredménye, amelyet a Transmodern budapesti szervezői a Budapesti Műszaki Egyetem 2016-os Alkotóhetének részeként tartottak, témaként a háború utáni Közép-Európa vizionárius építészeivel és elképzeléseivel. Emellett a konferencia mindkét napján esténként filmválogatás is várja az érdeklődőket: a program részeként meg lehet majd nézni többek között a rendszerváltás utáni Románia első, a kortárs urbanisztika problémáival foglalkozó dokumentumfilmjét, de a filmek segítségével be lehet pillantani egy katowicei „Szuper-Egység”, egy, a jugoszláv turizmus fénykorából származó szálloda és a moszkvai olimpia részeként Tallinnban emelt gigantikus sportközpont mindennapjaiba is. A Berlinische Galerie-val való együttműködés jegyében a jelentkezők április 29-én tematikus vezetésen vehetnek részt az intézmény építészeti gyűjteményében és kiállításán, Ursula Müller építészeti kurátor kalauzolásával.
  Az eseménysorozat kiemelt célja, hogy ráirányítsa a figyelmet Közép- és Kelet-Európa épített örökségének egyedülálló értékeire és az azokat fenyegető veszélyekre. Emellett a két nap kapcsolatépítési lehetőséget is kínál a korszakot és a régiót kutató történészek, építészek, szakemberek számára, akiknél az együttműködés és egymás megismerésének sajnos gyakori problémája a közös nyelv és a vonatkozó szakirodalom hiánya.

  A részletes program angol nyelven elérhető a Transmodern honlapján:
  http://transmodern.eu/2016/04/15/utopias-and-realities-final-program-of-the-berlin-conference/

  A programokon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi linken lehet:
  https://www.eventbrite.com/e/utopias-and-realities-socialist-modernism-tickets-24675038705