• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • [adaptív város 9]

  Üres épületek a városrehabilitáció középpontjában: A Stipo-módszer
  Előadás és workshop Hans Karssenberg (Stipo, Rotterdam) részvételével
  2015. február 12-13.

  stipo_modszer

  Februárban a KÉK Adaptív város sorozatában Hans Karssenberget, a Stipo alapítóját látjuk vendégül. A Stipo egy rotterdami városfejlesztő társaság, tevékenysége középpontjában a kooperatív városfejlesztés és stratégiai innováció, valamint a felhasználó-központú, alulról induló, organikus kezdeményezések állnak. A Stipo munkájában találkozik a várostervezés és stratégiaépítés a helyi gazdaság, kultúra, oktatás, jóléti szolgáltatások, sport, rekreációs tevékenységek és turizmus fejlesztésével.

  Február 12., 19h30, Prezi House of Ideas, 1065 Budapest, Nagymező utca 54-56.

  A Stipo az 1990-es évek elején alapult az Amszterdami Egyetemen, és 1995-ben vált függetlenné az egyetemtől. Ezt követően a Stipo az értékalapú rehabilitáció saját módszertanát dolgozta ki a térbeli és társadalmi problémák kezelésére, a fizikai, társadalmi és gazdasági elemek összekapcsolásán, és a hálózatépítéssel, ideiglenes eseményekkel és differenciált bérleti konstrukciókkal való kísérletezésen keresztül. Lakás- és ingatlankezelő vállalatokkal és a kreatív ipar képviselőivel együttműködve az elmúlt években mintegy 40 üres épületet hasznosítottak újra, így az egész Zoho-nak elnevezett, központi elhelyezkedésű területet Rotterdamban. A városi földszint rehabilitációjáról és az utcamenedzsmentről folytatott kutatásaik nyomán 2012-ben adták ki „A város szemmagasságban” című könyvet, amely különböző európai tapasztalatokat összegez.

  Budapesti előadása alkalmával Hans Karssenberg bemutatja a Stipo munkáját, fejlesztési projektjeit, önkormányzatokkal és magánszereplőkkel való együttműködését, valamint utcarehabilitációról szóló kutatását.
  Az előadás nyelve angol.

  Február 13., 10-19h, Művelődési Szint, Blaha Lujza tér

  Budapesti látogatásának második napján Hans Karssenberg workshopot vezet a Művelődési Szint (Müszi) térbeli újraszervezésének és kiterjesztésének lehetőségeiről.

  A Müszi 2012-ben nyílt meg a Blaha Lujza téri Corvin Áruház 3. emeletén. Az önkéntes munkával és újrahasznosított anyagokkal 2800 m2-en megépített független kulturális befogadótér ma mintegy száz művészeti és szociális szervezetnek illetve projektnek és eseménynek biztosít helyet. Két év után a Müszi befogadó kapacitásának bővítésére készül: a következő években tervezett átalakítások első lépése a február 13-i workshop.
  A rotterdami Stipo tapasztalataival támogatott műhelymunka célja, hogy a Müszit használó közösség részvételével meghatározza a Müszi térbeli újraszervezésének alapjait és kijelölje a bővítés lépéseit: mind a szintek programja, mind építészeti megoldásai értelmében, elősegítve a különböző tevékenységek produktív együttélését és fenntarthatóságát.

  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.