• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Átadták a Wienerberger Brick Award 2012 díjait

  Kiemelkedő téglából tervezett projektjeiért öt nemzetközi tervezőt tüntetett ki idén a Wienerberger „Brick Award” díjjal.

  „Újra elkápráztatott minket az a roppant mértékű kreativitás, amelyről az építészek a téglák felhasználása során tettek tanúbizonyságot” – mondta Heimo Scheuch, a Wienerberger AG Elnök vezérigazgatója. „A tégla – a díjazottaknak és az összes jelölt tervezőnek köszönhetően – megkapja azt a nyilvánosságot, amire érdemes.”

  A nagydíjat és a „Speciális megoldások téglából” díjat a Dél-afrikai Mapungubwe Interpretation Centre múzeum épülete nyerte, mely az azonos nevű nemzeti parkban található. A nemzeti park 2003-tól az UNESCO világörökség része. Peter Rich, Michael Ramage és John Ochsendorf természetbe olvadó épületet álmodott meg. Így nem csak a kiállított régészeti leletek idézik a régmúlt korok történetét, hanem – az újrafogalmazott történelmi boltozási  technikáknak köszönhetően – maga a múzeumépület is.

  „Családi ház” kategóriában Bart Jens tervezőnek sikerült lenyűgöznie a zsűrit Gaasbeekben (Belgium) létesített  „Nyúlüreg” elnevezésű projektjével. Egy már meglévő, téglából épült parasztházba lehelt új életet. Kitűnő érzékkel alakította ki a lakóhelységet és létesített egy új állatorvosi rendelőt, a két épületrészt egy intenzív fényviszonyokkal rendelkező köztes térrel összekapcsolva.

  Szokatlan érzékenységről árulkodik a lisszaboni Francisco és Manuel Aires Mateus tervezők munkája, melyet idén a „Lakóépület” kategóriában jutalmazott Wienerberger Brick Award díjjal a zsűri. Az Alcácer do Sal-i idősek otthona kiváló példa arra, hogyan lehet a funkcionalitást és a szociális hasznot úgy érvényre juttatni, hogy az építészeti minőségről se kelljen lemondani.

  A szénfekete téglából készült transzformátorállomást a 2012-es olimpiai játékokra építette meg a skót NORD építészeti iroda Londonban. A szolid, szögletes építmény látható kontrasztjaival, absztrakt szobraival, valamint geometriai megoldásaival lebilincselő látványt nyújt, ezért is választotta meg a zsűri a „Nem lakáscélú építmény” kategória egyértelmű győztesévé.

  A pozsonyi Panák tervező által megtervezett, és az „Átépítés” kategória győzteseként díjazott hétvégi ház és építészstúdió megmutatja, hogyan lehet egy régi romból modern, fényben úszó épületet létrehozni. A tervező egy korábbi téglaégető kemencét alakított át saját téglaépítésű építészeti búvóhelyévé – több mint 10 év alatt, a munkák java részét maga végezve.

  „Brick’12“ építészeti album:
  A Wienerberger Brick Award 2012 odaítélésével egyidejűleg, ebben az évben immáron ötödször jelenik meg a „Brick’12“ címet viselő építészeti album. A 240 oldalas átfogó kézikönyvben nemzetközi szakújságírók mutatják be öt kontinens 28 országának összesen 50 nevezett és díjazott építményét. A kiadványba egy magyar projekt is bekerült, a Káli medencében létesült, Vincze László által tervezett majorsági épület. Az idei évi kiadvány újdonsága a könyv második felében található Brick+ magazin, amely különféle történeteket tartalmaz téglaépítés témában. Az építészet iránt érdeklődők és az építészet szerelmesei a 2012 májusától a Callwey online shopon keresztül a http://www.callwey-shop.de/brick-12.html címen, valamint számos további neves online-shopon böngészve szerezhetik be a könyvet.

  (forrás: Wienerberger)