• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Dunai városi táj – konferencia

  Konferencia
  Osztrák Kulturális Fórum, Budapest, 2015. január 23-24.

  duna_konnferencia

  A budapesti Osztrák Kulturális Fórum együttműködve a bécsi Collegium Hungaricummal 2015. január 23-24. között rendezi meg a második Dunai Városi Táj (Donau – Stadt – Landschaften) tanácskozást.
  A német és angol előadások a várostervezés, a várostörténet és a városszociológia témaköreit járják körbe, Budapest és Bécs párhuzamos, a Dunához köthető jelenségeire fókuszálva.

  Az első panelben a két várost összehasonlító előadások hangoznak majd el. Többek között Bruno Domany, a bécsi Donauinsel (a bécsi mesterséges Duna-sziget) tervezője is jelen lesz. Domany a hetvenes-nyolcvanas években Budapest parkosított szigeteit is tanulmányozva alkotta meg Bécs leghosszabb szabadidőparkját. A tervezés körülményeiről az első tanácskozáson számolt be, most a két város folyó-kapcsolatának összehasonlítására vállalkozik. Úgyszintén a nyitó blokkban hangzik majd el Verena Winiwarter, nemzetközi hírű bécsi tájtörténész és Kerékgyártó Béla, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nemrég Kotsis Iván Emlékéremmel kitüntetett oktatójának bevezető előadása.

  A második témacsoport a várostervezés és a folyópart kapcsolatának általános kérdéseit járja körbe, többek között a prima primissa díjas Pálfy Sándor és Szabó Júlia, a BME Urbanisztika Tanszék oktatóinak a segítségével. A konferencia további témacsoportjai a folyópartok szociális státuszát, az árvízvédelem és a szennyvízkezelés történetét mutatják majd be. A szervezők törekedtek arra, hogy az egyes témakörök párhuzamos bemutatása valósuljon meg. Így például Sipos András és Sylvia Gierlinger a 19. század végi csatornázási kérdéseket tekinti át a két városban, Izsák Éva és Walter Matznetter pedig a Duna menti lakóövezetek társadalmi státuszát ismerteti.

  A neves kutatók, várostervezők mellett fiatal szakemberek is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra. A konferencia német és angol nyelvű, bárki érdeklődő számára nyitott.

  Néhány cím a további előadásokból:

  Christina Spitzbart-Glasl: Vízimalmok Bécsben és Budapesten
  Friedrich Hauer: Városépítészeti kérdések a bécsi dunai városi táj kapcsán
  Martina Frühwirth: A bécsi Donau-City in Wien – építészettörténeti fejlődésvázlat
  Gregor Puscher: Várostervezés és terület felhasználás a bécsi Duna partok mentén
  Halász Levente – Váradi Zsuzsanna: Szociális átrendeződés és lakáshelyzet a budapesti Duna-partokon
  Békési Sándor: Árvízvédelem és várospolitika. Az első Duna-szabályozás Bécsben
  Csizmadia Dóra: A Duna és a Budapest zöld hálózatának kapcsolata

  Helyszín:
  Osztrák Kulturális Fórum
  1068 Budapest, Benczúr utca 16.

  További információkért érdeklődni lehet:
  Dr. Tamáska Máté – tamaskamate@gmail.com