• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • “Nagyapám Háza” program 2016. évi záró rendezvénye

  MÉSZ Székház, 2016. november 18.

  copy-of-img_6429

  A „Nagyapám Háza” program záró rendezvényének a Magyar Építőművészek Szövetségének székháza adott otthont 2016. november 18-án. Krizsán András DLA projektgazda, a MÉSZ elnöke köszöntőjét követően Bihari Ádám programfelelős ismertette a mester-inas képzés működését. A „Nagyapám Háza” program keretében szervezett nyári táborok során a fiatalok megismerkedhetnek a népi építészet értékeivel, a hagyományos építési technikákkal, mesterfogásokkal. A programra jelentkező “inasok” építőmesterek mellett egy-egy műemléki értékű épületen tanulhatták a népi építészet mesterfogásait. A nyári táborok keretében olyan hasznos alkotó munkát végeznek, amellyel gyarapíthatják tudásukat, bővíthetik szakmai ismereteiket, közvetlen tapasztalatot gyűjthetnek a házépítés népi módszereiről, a hagyományos kőműves munkákról. A kétkezi, olykor kemény munka mellett a résztvevők átélhetik a közösségben végzett munka örömét, és a szervező csapat odafigyelésének köszönhetően kemencés ételekkel, jó borokkal és egyéb élményekkel, szabadidős tevékenységekkel színesítik a táborban töltött napokat.

  A 2016-os eredményeket a három kiemelt program bemutatásával Medvey Boldizsár és Radev Gergő ismertették.

  A vácrátóti vízimalom rehabilitáció idei állomását a 2015-ben fedél alá helyezett épületrész falainak javítása jelentette. Vakolás, simítás, tetőszegés, vakolathímzés és meszelés mellett a turai és a gödöllői kastély látogatására is sor került.

  Az oszkói a szőlőhegyen elkészült a régi-új présház. Az építkezéshez az öreg épület eredeti fa elemeit és a tábor résztvevői által lekaszált és kévéknek megkötött szalmát használták. Arattak, csépeltek, fésültek, és ipari mennyiségben készítették a kettőzött kévét. A munka fáradalmait enyhítette és a hangulatot javította a kévekötő verseny, a közös étkezések, kirándulások, vagy akár a naplemente szépségének közös szemlélése.

  A magyaregregyi sárrakó tábor nomád körülményei között a résztvevők nem csak a házépítés alapjait tanulták, de a tűzgyújtással, vízgyűjtéssel-gazdálkodással is barátságot kötöttek. A munka mellett a táborok közösségépítő jellege itt különösen átélhető volt, hiszen a falu háromnegyed óra sétára volt, az erdő közepén a fürdővízről és a főzéshez szükséges tűzifáról a csapattagoknak maguknak kellett gondoskodniuk, és még az esővíz tárolására alkalmas vízelvezetőket is építettek. Ezen felül még íjászattal és a gyógynövényekkel ismerkedtek, illetve kerámiát égettek primitív módszerekkel.

  A MÉSZ rendezvényén elsőként mutatkozott be egy platformon a „Nagyapám Háza” program és a vályog alapú építéskultúrával foglalkozó SÁRKoLLEKTíVA egyesülés. Ez utóbbi bemutatkozó előadását az egyik alapító, Holczer Veronika tartotta. Előadásának középpontjában a BME Építészmérnöki Kar 2016-os alkotóhetének keretében az Anker’t budapesti romkocsmában megvalósult beltéri vályogvakolat állt. A program célja volt, hogy a hazánkban nagy múlttal rendelkező építőanyagot annak alkotó használatán és mai eszközökkel való megmunkálásán keresztül közelebbről is megismerhessék a hallgatók. Az alkotóhéten részt vevő húsz hallgató a vályog kortárs felhasználhatóságát közvetlen módon is megtapasztalhatta.

  Az előadások után került sor az idei résztvevőknek szóló emléklapok ünnepélyes átadására. Ezt követően kötetlen beszélgetés formájában folytatódott az este, ahol a résztvevőkkel, szervezőkkel és szakértőkkel lehetett további információkhoz jutni oszkói borok, almalé és pogácsa társaságában.

  Nagyapám Háza programok 2017-ben is lesznek, melyek előreláthatólag jövő tavasszal kerülnek meghirdetésre. Ezekről, és a programmal kapcsolatos aktuális hírekről informálódni a Nagyapám Háza facebook oldalán lehet.