• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Felhőkarcolók Frankfurtban

  DAM, Frankfurt, 2014. november 8. – 2015. április 19.

  Szöveg: Borsos András

  Stefano Boeri, Gianandrea Barreca, Giovanni La Varra: Boscolo Ház, Milánó, fotó: Paolo Roselli

  Stefano Boeri, Gianandrea Barreca, Giovanni La Varra: Boscolo Ház, Milánó, fotó: Paolo Roselli

  2015 elején a frankfurti Deutsches Architekturmuseum (DAM) egyszerre két azonos témájú időszaki kiállítással várta látogatóit. Az egyik Frankfurt felhőkarcolóit, a másik a város, a DAM és a Deka Bank által meghirdetett, a világ legjobb felhőkarcolójának járó díjának anyagát mutatja be.
  A Frankfurt Felhőkarcolói a város magasházait mutatja be nagyméretű makettekkel, tervekkel, korabeli fotókkal. Az 1945-től napjainkig tartó fejlődés korszakait és ikonikus épületeit felsorakoztató anyag nem csak arra a kérdésre keresi a választ, miért a Majna parti város Németország egyik leggyorsabban fejlődő metropolisza, de a távlati terveket is bemutatja, különös tekintettel a központi pályaudvar területének fejlesztésére. Frankfurtnak mára éppúgy szimbóluma a pénzügyi negyed felhőkarcolóinak sokasága, mint Chicagónak, New Yorknak vagy Sanghajnak. A több mint száz felhőkarcoló közül a két legjelentősebb a vásárváros területén található Messeturm (63 emelet, 263,5 m), és a Kereskedelmi Bank irodaépülete (300 méteres magasságával 2003-ig Európa legmagasabb irodaháza). A kiállítás kurátora Philipp Sturm.
  Az Év Magasháza tervezőjének járó, 2004-ben a város által alapított és kétévente megítélt díjat 2014. november 9-én vehették át a milánói Bosco felhőkarcoló tervezői, a Boeri Studio építészei (Stefano Boeri, Gianandrea Barreca, Giovanni La Varra) és Manfredi Catella ingatlanfejlesztő. A kiírásra 800 pályázat érkezett, az építészekből, ingatlanfejlesztőkből és mérnökökből álló nemzetközi zsűri 17 ország 26 felhőkarcolóját találta bemutatásra érdemesnek. A pályázók között olyan világsztár építészek irodái vonultak fel, mint Erick van Egeraat, Norman Foster, Steven Holl, Jean Nouvel, Rem Koolhaas, Dominique Perrault, Renzo Piano, a Skidmore, Owings & Merrill és a TEN.