• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Generatív építészet / Performance Driven Architecture

  Generatív építészet / Performance Driven Architecture
  FUGA, Kiállítás 2013. 03. 14 – 04. 05. és konferencia 2013. 03.19.

  Szöveg: Botzheim Bálint

  Yuanyuan Zhuang, Amanda de Almeida Carvalho, Yan Shao: Transformers Theatre, DIA, Dessau, 2012

  Az utóbbi évtizedek építészeti diskurzusának egyik figyelemreméltó témája az új geometriai és technológiai lehetőségek kutatása. A rengeteg felmerülő kérdés két fontos vektora, hogy egyrészt mire vagyunk képesek az új rendszerek alkalmazásával, másrészt hogyan lehet – és hogyan érdemes – az építészeti oktatásba beépíteni az új alkotás-módszertanokat.
  Krassimir Krastev, a kiállítás kezdeményezője – aki jelenleg Dessaui Egyetem oktatója – korábban a budapesti BME-n tanult vendégdiákként. A nálunk eltöltött éveket nem feledve, sokszor a Budai Parkszínpad felújítását és környezetének rendezését adja hallgatóinak tervezési feladatként – néhány ezek közül jelenti a mostani kiállítás egyik fő vonulatát. A másik vonulat az extrém terek meghódítása; ebben a Mars benépesítésére javaslatot tévő tervektől az óceánon lebegő lakókolóniákon át a hallgatók eljutnak egészen az adatstruktúrák vizualizációját épülettervvé transzformáló koncepciókig. A parkszínpadra készült tervek közül az itt bemutatott a Transformers Theatre címet viseli; a flexibilis koncerttérben nemcsak a színpad, de a nézőtér és a mennyezet is mozog, az előadásnak megfelelő akusztikai környezetet automatika állítja be. A parkszínpad rendezésére született tervek különös érzékenységről tanúskodnak, hiszen a létesítmény elbontását a valóságban már évek óta tervezik, de még arra sincsen pénz. A másik magyar vonatkozású projekt a pesti zsidónegyed rehabilitációjának terve, mely még 2006-ban készült, a vezető tanár akkor Neil Leach volt. A tervet az AD Digital Cities tematikájú lapszámában is bemutatták.
  A kiállítást egy minikonferencia kísérte, melyre az azt szervező FUGA Budapesti Építészeti Központ meghívta a magyar generatív építészeti szcéna néhány ismert szereplőjét. A dessaui résztvevők elsősorban oktatási tevékenységüket mutatták be, a magyarok pedig aktuális, illetve generatív vonatkozású munkáikat prezentálták. A konferencia előadói voltak: Alexander Kalachev, Baróthy Anna, Botzheim Bálint, Dóczé Péter, Erdély Dániel, Felföldi Lídia, Gyulai Levente, Kovács D. Barna, Krassimir Krastev, Lévay Tamás, Maróy Ákos. A Performance Driven Architecture cím jelentése: teljesítmény vezérelt megközelítés, ami erősen technológia-orientált, akárcsak a bemutatott hallgatói tervek. A magyar előadók sokkal szélesebb körből érkeztek, van köztük művész, építész, hallgató, kutató, feltaláló, programozó, így a bemutatott anyag is színesebb volt, de ez a különbség korántsem volt zavaró. A rengeteg kiállított terv és az oldalt elhelyezett monitorokon folyamatosan futó animációk plasztikus, könnyen értelmezhető hátteret kínáltak az előadásokhoz.
  A Dessaui Egyetem mai építészképzésében – az egykori Bauhaus szellemiségéhez méltó módon – ma is fontos szerepet tölt be a legújabb alkotásmódszertanok megismertetése a hallgatókkal, illetve a kísérletezés. A mai tervezési folyamatok szorosan kötődnek a technológiához – de vajon annak idején nem használtak szerszámokat? A Bauhaus-beli alapozó tantárgyaknak látszólag éppoly kevés köze volt az építészethez, mint a maiaknak. A régi paradigmában nem értelmezhető törekvések pedig éppen akkora felháborodást váltottak ki a konzervatívok körében, mint manapság. Az ismeretlen területek feltérképezése mindig sok kérdést vet fel, de éppen az ilyen kezdeményezések segítenek a válaszok megtalálásában.