• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Green Walk – Tárlatvezetés a jövő épületeiben

  greenwalk

  Botanikus kertnek álcázott szennyvíztisztító Dél-Pesten, piramisforma passzívház, az építés alatt álló amerikai nagykövetség, nulla rezsiköltségű autonóm szalmaház – különleges, a nagyközönség előtt máskor elzárt létesítményekbe látogathatunk el a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) által szervezett túra, a Zöld Építészet Hete alkalmából megrendezett Green Walk keretében.

  Itthon is egyre többen ismerik fel, hogy a jövő útja nem lehet más, mint energiatakarékos, környezetkímélő épületeket létrehozni. A korszerű, megépült hazai példáknak jelent bemutatkozási lehetőséget a Green Walk névre keresztelt különleges nyílt nap sorozat, amelyet a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) szervez a World Green Building Council kezdeményezése, a szeptember 16-20. között tartott nemzetközi Zöld Építészet Hete alkalmából. Az érdeklődők olyan, máskor nem látogatható, különleges helyszínekre juthatnak be, mint az élőgépes dél-pesti szennyvíztisztító, a penci autonóm szalmaház, az építés alatt álló amerikai nagykövetség, valamint olyan minősített irodaházak nyílnak meg, mint a Laurus Irodaházak vagy a Green House. Ezen kívül vezetett túrán ismerkedhetünk meg a héten nyitó Harbor Parkkal, a Corvin-negyeddel és egy különleges Szabadság téri loftirodával is. A helyszíneket a hét egy-egy napján térben csoportosítva válogattuk ki, így túra jelleggel akár az összes ház végiglátogatható. Az épületlátogatások a tervező, illetve a fejlesztő szakmai vezetésével zajlanak.
  A tavasszal 7 nagyvárosban a HuGBC szakmai támogatásával megrendezett Öko-Logikus építészet sorozaton már bemutatott épületek közül most meglátogathatják az érdeklődők a Budapesten épülő 100 lakásos passzívházat, a Pécs mellett működő RATI ipari épületét vagy az Ertsey Attila által tervezett autonóm házat is.
  Az épületlátogatások regisztrációhoz kötöttek, a férőhelyek száma korlátozott. A részvétel ingyenes. Kamarai pontok igénylése esetén regisztrációs díj befizetése szükséges. A MÉK 1 kredit pontot ad minden látogatásért, az MMK pontokat egyéni elbírálás alapján lehet igényelni. A regisztráció augusztus 30-án kezdődik.

  Részletes információ és regisztráció: www.hugbc.hu/greenwalk

  Tervezett program:

  Szeptember 16. hétfő
  14.00 Green House irodaház
  15.00 Green House irodaház – biodiverz zöldtető
  16.00 Kinnarps iroda
  Vidéki helyszín:
  16.00 Épületenergetikai információs központ – Debreceni Egyetem

  Szeptember 17. kedd
  14.00 Újbuda polgármesteri hivatal
  16.00 Odoo aktívház
  18.00 Science Park irodaház
  Vidéki helyszín:
  14.00, 16.00 Passzívház Budajenőn

  Szeptember 18. szerda
  9.30 Corvin-negyed
  14.00 Eiffel Palace
  15.00 Amerikai nagykövetség épülete
  16.00 Szabadság téri loft iroda
  18.00 Budapest 2030 – hosszú távú városfejlesztési koncepció (Albrecht Ute előadása)
  Vidéki helyszín:
  16.00 Környezettudatos ipari épület Komlón

  Szeptember 19. csütörtök
  9.00 100 lakásos passzívház Angyalföldön
  11.30 Váci Greens irodaház
  13.00 K&H irodaház
  16.00 Laurus irodaházak

  Szeptember 20. péntek
  10.00 Élőgépes víztisztítómű, Dél-pesti Szennyvíztisztító
  15.00 Geometria irodaház
  17.00 Harbor Park megnyitó ünnepség
  19.00 WGBC Leadership Award nemzetközi zöldépítészeti pályázat eredményhirdetés és záróesemény

  Szeptember 21. szombat
  Vidéki helyszínek:
  14.00 Környezettudatos családi ház, Göd
  16.00 Autonóm szalmaház, Penc

  A Magyar Környezettudatos Építés Egyesületéről:
  A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (Hungary Green Building Council, röviden HuGBC) olyan a környezet iránt elkötelezett építészekből, belsőépítészekből, mérnökökből, kutatókból, gazdasági szakemberekből, az építésgazdaság különböző területein működő cégekből és szervezetekből egyesületi formában alakult non-profit, országos szakmai, társadalmi együttműködés, mely célként tűzte ki maga elé azt, hogy a szükséges piaci, oktatási és jogalkotási feltételek elősegítése révén hozzájáruljon a környezetileg felelős és egyben megtérülő építkezési gyakorlatok elterjedéséhez Magyarországon.

  A Zöld Építészet Hete:
  A World Green Building Council kezdeményezése immár negyedik éve nyújt lehetőséget arra, hogy a nagyközönség előtt is megmutatkozhassanak azok a szervezetek és kezdeményezések, amelyek célja, hogy csökkentsék az emberiség ökológiai lábnyomát. Idén a 90 nemzetközi tagszervezeten keresztül (amelyek sorában a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete is megtalálható) mintegy 20 000 ilyen kezdeményezés vesz részt a programban. Az idei év azt a tematikát járja körül, hogy mit tud adni egy zöld épület az embereknek – legyen szó akár a kellemesebb munkakörnyezetnek köszönhető magasabb termelékenységről, akár komfortosabb és élhetőbb otthonokról.