• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Hiperracionális és szupergyors design

  Konferencia a szakmának – Future now /Jövő most
  2018. szeptember 28., Vigadó

  A konferenciát szervező Magyar Design Kulturális Alapítvány és a támogatók – a Magyar Formatervezési Tanács (Szellemi Tulajdonvédelmi hivatal) és a Magyar Művészeti Akadémia – azokat a designnal foglalkozó szakembereket várják a rendezvényre, akik a napi rutinon túllépve szívesen cserélnének eszmét kollégáikkal és a neves előadókkal a szakma előtt álló kihívásokról és a design jövőjéről. „A jövő itt van. Talán fel sem tűnik, hogy javában benne élünk a mesterséges intelligencia kezdeti korszakában, ezért választ kell adnia a designereket is érintő kérdésekre. A konferenciát az iparművészeti és tervezőművészeti Nemzeti Szalon tapasztalataira építve, és abból az alapvető szükségletből rendezzük meg, hogy a rendszerváltozás óta nem volt itthon olyan szakmai konferencia, ami a design jövőjét ily módon elemezné. A globalizált társadalmakban, a mesterséges intelligencia korának küszöbén kérdésként merülhet fel a nemzetek kultúrájának tradicionális szerepe és jelentősége is. A konferencia széles körű párbeszéd lehetőségét nyitja meg a művészet, a kultúra és a tudomány tág területén”– mondta Lelkes Péter, a Magyar Design Kulturális Alapítvány elnöke.
  A rendezvényen két blokkban tekintik át a legégetőbb kérdéseket. Délelőtt olyan neves szakemberek fognak előadni, mint például Proszéky Gábor (Pázmány Péter Katolikus Egyetem), Slézia József (Budapesti Metropolitan Egyetem), Zalavári József (Nyugat-Magyarországi Egyetem) és Nemes Attila a Kitchen Budapest képviseletében. A következő blokk címe: Design Thinking, témája pedig: a tervező gondolkodás fenntartó ereje, fenntarthatóság, körkörös gazdaság. Akik pedig felvetik a kérdéseket és (talán) választ is adnak rájuk: Sebastian Tamás (Magyar Kereskedőház), Hosszú Gergő (Co&Co) és Kerékgyártó András (MOME). A délután blokkot az oktatásfejlesztésnek szentelik. Előadást tart Bachmann Bálint (Budapesti Metropolitan Egyetem), Sebestény Ferenc, (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem), Szentpéteri Márton (MOME) és Lipóczki Ákos (Plydesign Kft).

  Helyettesítheti-e a mesterséges intelligencia tervezés az őt létrehozó emberi tervező tevékenységet? Mi a design szerepe a jövő hazai kultúrájának megteremtésében? Mit jelent számunkra az ökodesign? Ilyen és ehhez hasonlóan izgalmas kérdésekkel foglalkozik a Future now/Jövő most címmel 2018. szeptember 28-án a Vigadó Makovecz Termében megrendezendő konferencia. A rendezvényt kerekasztalbeszélgetés zárja az összes előadó részvételével. A konferenciát a „Körülöttünk” című Iparművészeti és Tervezőművészeti kiállítás válogatott anyaga kíséri.

  A részvétel ingyenes, de regisztrálni kell a designhet@designhet.hu e-mail-címen.
  A konferencia részletes programját itt olvashatják: www.magyardesign.org