• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Integrált értékvédelem

  Fotó: Csattos Pál

  Dr. Szaló Péter területrendezési, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár sajtótájékoztatón számolt be a Belügyminisztérium előtt álló új, örökségvédelmi feladatokról.

  Az örökségvédelem kormányzati feladatai – a régészeti örökség és a műemléki értékek védelme – 2012. szeptember 21. óta a belügyminiszter hatáskörébe tartoznak. A belügyi tárca szervezeti és tartalmi átalakításba kezdett. A változások 2013. január 1-vel lépnek hatályba.

  A Belügyminisztériumban működő Területrendezési és Építésügyi Helyettes Államtitkárság neve kiegészült az új feladatkörrel. E szervezeti egységen belül működik az új Örökségvédelmi Főosztály, dr. Orosz Bálint vezetésével.

  Az első feladat a régészeti örökség és a műemléki értékek védelmére vonatkozó örökségvédelmi jogszabályok módosításának előkészítése, valamint a hatósági szervezetrendszer átalakítása volt. Az új örökségvédelmi szabályozás alapját a kulturális örökség védelméről szóló törvény módosítása jelenti, amelyet 2012. november 26-án fogadott el az Országgyűlés.

  A rugalmasabb és átláthatóbb szabályozás jegyében a törvény szövege mentesült a részletkérdésekre vonatkozó rendelkezésektől, így ezek megalkotására a Kormány kapott felhatalmazást. A Kormány a 2012. december 12-i ülésén fogadta el azt a kormányrendelet-csomagot, amely a törvénymódosításnak és az új örökségvédelmi szervezetrendszernek megfelelő végrehajtási szabályokat tartalmazza.

  Az új szabályozás a szervezeti változások megvalósítása mellett biztosítja a korszerű és hatékony hatósági feladatellátást, valamint az egyszerűbb és gyorsabb eljárásokat.

  A rendelkezések elfogadásával megvalósult a régészeti örökség és a műemléki érték védelmével kapcsolatos rendelkezések életszerűbbé, rugalmasabbá és ezáltal alkalmazhatóbbá tétele. Mindezek megteremtik a régészeti örökség és a műemléki értékek új szemléletű, integrált védelmének alapjait, vagyis a fejlesztések és a védelem összehangolását.

  (forrás:Belügyminisztérium Sajtóosztály )