• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Joze Plečnik (1872–1957)

  A karszti ember – A szlovén kapcsolat
  Műcsarnok, 2015. augusztus 12 – 2015. szeptember 27.

  Fotó: Klein Rudolf

  KIállítási enteriőr. Fotó: Klein Rudolf

  „Pókként fűzöm szálaimat a hagyományhoz, hogy belőlük megszőjem saját hálómat.”
  (Jože Plečnik)

  A kiállítás a legjelentősebb 20. századi szlovén építész, Jože Plečnik munkásságát mutatja be. Plečnik emblematikus figurája meghatározta Szlovénia fővárosának, Ljubljanának a modern építészetét. Egyetemes jelentőségű tevékenysége eltérő kulturális hatások, építészeti hagyományok kapcsolódásán alapul. A kiállítás az alkotó szakmai életútjának kronológiáját köti össze az életmű topográfiai feldolgozásával.
  Plečnik tanulóéveit Bécsben, Otto Wagner mesteriskolájában töltötte az 1890-es évek második felében. Az I. Világháború végéig Bécsben dolgozott, majd 1911-től tíz éven át a prágai Iparművészeti iskola tanára volt, illetve 1920-ban az újonnan alakult Csehszlovák állam szimbolikus akropoliszának (Hradzsin) rendezésére, majd az államelnöki rezidencia kialakítására kapott megbízást annak első elnökétől, Tomáš Garrigue Masaryktól. Épületei stílusára egyéni neoklasszizmus és mívesség jellemző. Városrendezési munkássága mellett iparművészeti tevékenysége is jelentős. Tanított a prágai Iparművészeti Iskolában majd a 20-as évektől haláláig a ljubljanai egyetemen. Ljubljanai lakóháza ma múzeum.
  Munkásságának nemzetközi újraértékelése az 1980-as években történt meg, építményeit a posztmodern építészet előképének tekintették. A plečniki életmű, Közép-Európa városaiban emelt épületeinek sora egy regionális építészeti közös nyelv kiinduló pontja lehet. A kiállítás ebbe a sokszínű, több helyszínt/várost érintő építőművészeti tevékenységbe és alkotói gondolkodásmódba enged betekintést.
  A kiállításon emellett Plečnik az építész, várostervező és plasztikus formák alakítója, mint az eljövendő évszázad univerzális városi ideájának megfogalmazója jelenik meg. Ez a tevékenysége mindenekelőtt Ljubljana komplex városépítészeti fejlesztésében nyilvánult meg, amely a szlovén főváros képét napjainkig meghatározza. A tárlat az építész alkotásainak felvonultatásával, valamint működése helyszíneinek felvillantásával Plečnik személyes alkotói portréját is igyekszik megrajzolni.

  A kiállításhoz kísérő kiadvány készül (a kurátor, Hadik András építészettörténész szövegével), valamint nemzetközi konferenciát és kerekasztal-beszélgetést szervezünk az életmű bemutatására.

  Kurátor: Hadik András
  Kiállításdesign: Felantix, Készman József
  Kivitelezés: Platinum Kft.

  Együttműködő partner: Atelje Prelovsek, Ljubljana
  MAO (Muzej za arhitekturo in oblikovanj), Ljubjlana
  Szlovén Köztársaság Budapesti Nagykövetsége
  Támogató: MMA, EMMI