• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • KASZ+ 2015

  XI!. Kecskeméti Acélszobrászati Szimpozion
  Fémszobrászati és képzőművészeti alkotótábor
  KÉSZ Ipari Park, Kecskemét, 2015. június 22. – július 10.

  kasz2015

  „Tucatáru” / „Mozgásban” – Találkozások a design és a kinetikus képzőművészet határán

  Örömmel tudatjuk, hogy a sorban tizenkettedik alkotótáborunkat tizenkét plusz egy művész részvételével rendezzük meg 2015. június 22-től a kecskeméti KÉSZ Ipari Park acélszerkezet-gyártó bázisán. A nyitottság, a befogadás jegyében a szobrászok mellett, festőművészeket, grafikus művészeket is vendégül látunk. Igyekszünk az átjárást biztosítani a különböző szemléletek, stílusok és anyaghasználatok között.

  Tervünk szerint az acélalapanyagok mellett a különböző könnyűfém, kompozit, horganyzott lemezek vagy fa zsaluanyagok használatát, megmunkálását szeretnénk jobban elősegíteni, valamint egy ipari csarnokot felhasználva, a nagyobb méretekben való festészetet, képalkotást szeretnénk előmozdítani.

  A hétfőn kezdődő alkotótelep művészei ezúttal kidolgozásra érdemes témákat is kaptak. Az egyik a „TUCATÁRU” gondolatköre, azaz a napi használat, az alkalmazott formavilág irányába tehető kísérletek a fent említett anyagok, az ipari park nyújtotta eszközök használatával. A design bútorok és használható eszközök konstruálására, ábrázolására nyílik lehetőség, így akár egy újraértelmezett „utcabútor”, beltérbe szánt ülőalkalmatosság, vagy éppen egy használaton kívül lévő gép, ipari eszköz új értelmet kapva válik ismét hasznos berendezéssé, élményforrássá, akár síkban ábrázolt festészeti, képalkotói témává, „ipari” csendéletté. Az ipari park, a gyártóbázis sok lehetőséget kínál ezen a területen.

  Másik témaajánlás az alkotók számára a „MOZGÁSBAN” gondolatköre. Szeretnénk ismét teret adni a kinetikus szobrászat, a mozgást, az átváltozást, az átalakulást, a szűnni nem akaró változást megjelenítő, láttató, ábrázoló, akár társadalmi vetületű, mondandójú plasztikák, képek, installációk készítésére. Az animált világ, megelevenedő folyamatok, elemelt mondandók az ipari hátterünkben különösen izgalmas alkotásokat eredményezhetnek. Ezzel a témafelvetéssel, az alkotótáborunkkal párhuzamosan zajló nemzetközi hírű és szintén XII. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) előtt szeretnénk tisztelegni.

  A KASZ+ 2015 résztvevő művészei:
  Majoros Gyula képzőművész, zenész
  Orosz István grafikusművész, író, animációs filmrendező
  Duronelly Balázs szobrászművész, vertikális kertépítő
  Bajóta, Balázs József Tamás szobrászművész
  Ulrich Gábor grafikusművész, tanár, animációs filmrendező
  Demcsák Dóra Vanda szobrászművész
  Kazi Roland képzőművész
  Gilly Tamás szobrászművész
  Gerber Pál festőművész
  Varga Éva szobrászművész
  Mayer Éva grafikusművész
  Herman Levente festőművész
  Mátyási Péter festőművész

  Azt gondoljuk, hogy a KÉSZ Ipari Park különböző gyártó üzemei, ipari tevékenységei, logisztikai folyamatai, régi korokat is megidéző retro helyszínei, a munkás hétköznapok, adhatnak annyi ötletet, hogy az említett témákban a szobrászokhoz társuló képalkotó, grafikus képzőművészek is kiváló alkotásokat tudnak majd létrehozni a KASZ+ 2015 ideje alatt.

  A KÉSZ Csoport művészeti mecenatúra programjának köszönhetően a 2004-ben elkezdődött ipari hátterű alkotótelep folytathatja munkáját látványos művekkel, formai kísérletekkel gazdagítva a hazai kortárs művészetet.

  Az alkotótábort megismerhetik, a képzőművészek terveivel, készülő műveivel közelről találkozhatnak a média képviselői, a tisztelt érdeklődők.