• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Piranesi díj 2016

  FUGA, 2017. január 25. – február 13. 

  Szöveg: Pálinkás Edit

  2016. november 16. és 19. között rendezték meg a Piráni Építészeti Napokat, Európa egyik legnagyobb múltú nemzetközi építészeti konferenciájának idei eseményét, amely minden évben bemutatja a legfrissebb építészeti trendeket és a leginnovatívabb térformálási ötleteket.
  A konferenciához több építészeti kiállítás is kapcsolódik, közülük a legfontosabb a Nemzetközi Piranesi Építészeti Kiállítás: az előző két év munkáiból Ausztria, Csehország, Görögország, Horvátország, Magyarország, Olaszország, Szlovákia és Szlovénia jelölőbizottságai választják ki országonként azt az öt projektet, melyek bemutatkoznak a tárlaton és versenyeznek a Piranesi díjért. 2016-ban nyolc országból összesen több mint 30 épület és 22 hallgatói terv versengett az elismerésért.

  A magyar zsűri a következő öt hazai projektet jelölte a díjra:

  • Rudapithecus Látványtár, Felsőtelekes, 2015, építész: Vasáros Zsolt DLA (Narmer Architecture Studio & BME Doctoral School Architecture, lásd MÉ 2016/6)
  • Szomszédok piaca Budafokon, 2015, építészek: Kertész András Tibor (Avant-Garde Architect Studio), Torma Sarolta (Land-A, lásd MÉ 2015/9)
  • Kelenvölgyi lakóház, Budapest, 2015. Építész: Makrai Sándor (Ív Stúdio Kft.)
  • ARTKAZAL, Mórahalom, 2016. Építészek: Nagy Csilla, Tóth Zoltán (Artgroup Kft.)
  • Meséskert passzív óvoda, Budapest, 2016. Építészek: Nagy Csaba, Pólus Károly (Archikon, lásd MÉ 2016/5)

  A Piráni Építészeti Napok 2016-os résztvevői a grazi, a bécsi, a budapesti, a spliti, a zágrábi, a pescarai, a trieszti, a ljubljanai és a maribori egyetemek építészkarai, valamint a londoni Architectural Association School of Architecture és a Fachhochschule Kärnten voltak. A diákok a fent említett karokon keresztül pályázhatnak a Piranesi díj hallgatói kategóriájának díjára. A munkákat minden évben október végéig választják ki.

  A 2016. évi Piranesi díjat a ljubljanai Plečnik ház felújítása nyerte el, a tervezők Maruša Zorec, Maša Živec, Matjaž Bolčina – Arrea Arhitekti (lásd e lapszámunk Téma rovatát).

  Különdíjban részesült a Jigiya So Rehabilitációs Központ, (Kati’, Mali), tervezői Emilio Caravatti és Matteo Caravatti, valamint a vierschach-i Tűzoltó állomás, építésze: Pedevilla Architetti. A hallgatói projektek közül kiemelt dicséretet kapott Thomas Harlander és Florian Anzenberger bridgingMzamba gyaloghíd projektje (Dél-afrikai Köztársaság).