• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Magyarország – egy új korszak építészeti alkotásai

  Modern és szocreál 1945-1960
  HBM ÉPKAM, Debrecen, 2014. december 17 – 2015. január 20.

  Dávid Károly: Budapest XVIII. Ferihegy 1 repülőtér felvételi épülete, 1939-48

  Dávid Károly: Budapest XVIII. Ferihegy 1 repülőtér felvételi épülete, 1939-48

  Megnyitó: 2014. december 17., 17.00 óra
  HBM ÉPKAM kiállító termében (4028 Debrecen, Sarló utca 3. szám, fszt.)
  A kiállítást megnyitja: Kálmán Ernő építész, gyémántdiplomás okl. építészmérnök
  További meghívott: Fehérvári Zoltán kurátor, tudományos munkatárs – Magyar Építészeti Múzeum
  Kurátor: Adolph Stiller, Hadik András, Fehérvári Zoltán (tudományos munkatárs)

  A kiállítás a Wiener Städtische Versicherungsverein „Építészet a Ringturmban“ című kiállítássorozatának keretében valósult meg, 2014. március 26 – május 2. között a bécsi Ringturmban tekinthették meg az érdeklődök. December 17-től ez az anyag tekinthető meg Debrecenben, 2015. január 20-ig!
  A Magyarország számára rendkívül nehéz történelmi korszak építészetéből kíván áttekintést adni ez a kiállítás. A második világháború hatalmas emberveszteségei mellett az anyagi veszteségek is óriásiak voltak. 1948-ban, ahogy a hatalom nevezte: a fordulat évében, megszűnik a többpárti demokrácia, a helyén pedig létrejön a kommunista diktatúra.
  Kitelepítések, a mezőgazdaság erőszakos kollektivizálása, az ország lehetőségeihez mérten túlzott iparosítás, a teljes államosítás, a tervgazdálkodás bevezetése, a vasfüggöny, a párt öklének (Államvédelmi Hatóság) az élet minden területét meghatározó működése jellemzi a sztálini modell magyarországi érvényre juttatását. Ez – a szovjet csizmák hatására létrejött nyomás – eredményezte az 1956-os forradalmat, melynek megtorlása mellett Budapest viszonylag gyors újjáépítése után következett az ún. kádári konszolidáció a 60-as évek elején.
  Az építészeket a kezdeti néhány évben még folytatható magánpraxis után tervgyárakba (állami tervezőirodákba) kényszerítik, így egyre jobban ellenőrzik, és végrehajtatják velük – szovjet mintára – az átállást az ún. szocialista realizmus útjára. Ami Magyarországon a klasszicista stílusjegyek érvényesítését jelenti a modern szemlélettel szemben.
  Jelen kiállítás a Magyar Építészeti Múzeum harmadik bécsi kiállítása. Az első 1991-ben Lechner Ödön (a magyar Otto Wagner) életművét mutatta be Friedrich Achleitner professzornak és dr. Mathias Boecklnek köszönhetően. (Hochschule für Angewandte Kunst, Heiligenkreuzerhof). A második kiállítás 2005-2006 fordulóján Fény és forma címmel a magyar modern építészetről nyújtott keresztmetszetet a Ringturmban.