• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Nemzetközi Ózon Nap Magyarországon

  Nemzetközi Ózon Nap Magyarországon
  2013. szeptember 11.

  A Nap fénye és melege nélkül elképzelhetetlen az élet a Földön, de az ózonréteg nélkül – amely a Napból érkező ultraibolya sugarak ellen nyújt védelmet – se lenne élet a Földön. Az elmúlt évtizedekben – egyértelműen az emberi tevékenység következtében – ez a védőréteg megsérült és ezért az erős ultraibolya sugárzás veszélyezteti az emberek, az állatok és növények egészségét és életét.

  1986. szeptember 16-án Montreálban írták alá azt a jegyzőkönyvet, amely az ózonkárosító anyagok kibocsátását tiltja, illetve korlátozza. Ezt a megállapodást a környezetvédelemmel foglalkozó szakemberek mind a mai napig a legeredményesebb nemzetközi környezetvédelmi megállapodásnak tarják. Erre a sikeres megállapodásra emlékezve tarják meg ezen a napon számos országban a Nemzetközi Ózon Napot.

  Annak ellenére, hogy több mint 25 éve írták a Jegyzőkönyvet, mégsem tudatosul kellőképpen se Magyarországon se számos más országban, hogy ehhez a természetben történt változáshoz alkalmazkodnunk kell, s még mindig nagyon sokan megfelelő védelem nélkül dolgoznak, sportolnak, közlekednek és pihennek a déli órákban a tűző napon.

  Mindennek következtében folyamatosan nő a bőrdaganatos megbetegedések és a szembetegségek száma, és a WHO számításai alapján a betegségek számának további emelkedésére számíthatunk. De az erős ultraibolya sugárzás miatt az állatok, a növények és a tárgyi környezetünk védelmére is gondolnunk kell. A megbetegedések megelőzése és a változásokhoz való alkalmazkodás elősegítse érdekében alakult meg 2009-ben a Napsugárzásvédelmi Tudományos Testület, amelynek bemutatkozó levelét – amelyben a Testület céljai és az elnökség tagjainak neve is olvasható – mellékelten küldöm. Ahogy az ebben a levélben is olvasható a Testület egyik célja „A hazai és a nemzetközi tudományos eredmények folyamatos nyomon követése és ezeknek az eredményeknek egy mindenki számára hozzáférhető helyen való megjelentetése (www.napsugarzas.hu).”

  Ennek a célnak a megvalósítása érdekében arra kérjük az ultraibolya sugárzással foglalkozó szakembereket, hogy jöjjenek el arra a megbeszélésre, amelyen a kölcsönös bemutatkozás után a jövőbeli együttműködés lehetőségeit beszéljük meg. Az egyik javaslatunk az, hogy az új tudományos eredményekről kölcsönösen tájékoztassuk egymást, a másik pedig az, hogy egy mindenki számára hozzáférhető módon és mindenki számára érthető nyelven az ország lakosságát is tájékoztassuk az ultraibolya sugárzással összefüggő kérdésékről.

  Továbbá arra készülünk, hogy ezen a napon megfogalmazunk egy állásfoglalást, amelyet az Ózon Világ Napján hozunk nyilvánosságra. (A megbeszélést éppen ezért tartjuk szeptember 16. előtt.)

  Kérjük mindazokat a szakembereket, akik az ózonréteg elvékonyodása miatt kialakult kockázatokkal, és ezeknek a kockázatoknak a csökkentésével foglalkoznak, hogy jöjjenek el erre a megbeszélésre. Továbbá arra is kérjük mindazokat, akik ezt a Meghívót megkapták, hogy küldjék tovább azoknak a szakembereknek – vagy küldjék el a Testület titkárának azoknak a szakembereknek a címét – akik ezekkel a kérdésekkel foglalkoznak.

  A megbeszélés helye és időpontja:
  Országos Környezetegészségügyi Intézet (1097 Budapest, Gyáli út 2-6.)
  „A” épület nagyterem
  2013. szeptember 11. (szerda) 14 óra

  Kérjük, hogy részvételi szándékukat írják meg a Testület titkárának címzett levelükben: lorant.gabor@napsugarzas.hu. Akik előre jelezik részvételi szándékukat, azoknak a megbeszélés előtt elküldjük a jövőbeli együttműködésre vonatkozó javaslataikat és az állásfoglalás tervezett szövegét.
  Bízom benne, hogy a szakemberek közötti együttműködés hozzájárul ahhoz, hogy a különböző szakterületeken végzett kutatások eredményeit kölcsönösen megismerjük, hogy ezek az eredményeknek az ismeretében egységesebb és átfogóbb képet kapunk a Nap és az élő- és a tárgyi világ kapcsolatáról, és ahhoz is, hogy ezeknek az ismeretek a segítségével az ország az eddigieknél jobban tud majd alkalmazkodni ehhez a természetben történt változáshoz.

  Budapest, 2013. augusztus 5.

  Üdvözlettel:

  Dr. Páldy Anna s.k.
  elnök
  Napsugárzásvédelmi Tudományos Testület