• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Oelschläger-Őry Lajos/L’udovít

  Oelschläger-Őry Lajos/L’udovít építész emlékkiállítása
  Miskolci Galéria, 2013. február 23 – április 6.

  Oelschläger-Őry Lajos (szül. 1896, Kassa – megh. 1984, Miskolc) szepességi német származású magyar építész, aki élete legtermékenyebb időszakát a két világháború között (az első Csehszlovák Köztársaság idejében) Kassán töltötte. A legnevesebb épületei közé Kassán a Forum (Slovan) Mozi, Ortodox Zsinagóga és Iskola, Kereskedelmi és Iparkamara épülete, Tűzoltólaktanya és a Városi Nyári Strand tartoznak. Ezek ma már Kassa város műemlékileg védett épületállományának szerves részévé váltak. Ennek is köszönhetően lett az építész a Košice2013 kiemelt egyénisége (Márai Sándor íróval, Kosice Gyula szobrásszal és Juraj Jakubisko filmrendezővel közösen).

  A további épületek közül a tornaljai Városházát és az Evangélikus Templomot, az Eperjesi Scala (Tokajík) Mozit, a nagymihályi Városházát és a Capitol (Mier) Mozit, az ungvári Zsidó Iskolát, a munkácsi Kereskedelmi Akadémia és a Zsidó Árvaház épületeit, a nagyszőlősi Közösségi Házat, a ladomérmindszenti Római Katolikus Templomot, ill. az ótátrafüredi Grandhotel Taverna Turista Étterem hozzáépítését kell megemlíteni. Oelschläger Lajos 1939-ben a Vitézi Rend tagja lett és magyarosította a nevét Őry Lajosra. 1945-ben az ún. Benes-dekrétumok döntései alapján el kellett hagynia családjával együtt Kassát és Csehszlovákiát. Miskolcon telepedett le. Itt az Északterv ill. Borsodterv szocialista tervezővállalatok munkatársaként több épületet tervezett, pl. a csipkéskúti Csikótelepet, a miskolci Miklós úti Elemi Iskola és a Kazinczy utcai Patikaközpont épületeit, ill. a diósgyőri Egészségügyi Központot.

  A Kassai Műszaki Egyetem Művészeti Kara Építészeti Tanszékének munkatársai – Adriana Priatková és Pásztor Péter építészek – a Szlovák Kulturális Minisztérium és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával készítették el az építész kiállítását. A kiállítás megnyitójára 2012. december 6-án került sor Kassán a Kelet-szlovákiai Képtár Erzsébet utcai kiállítótemében. Ugyanott történt meg 2013. január 18-án (a Košice2013 megnyitóünnepsége előestéjén) az építészről elkészült háromnyelvű (szlovák-magyar-angol) gazdagon illusztrált 344 oldalas monográfiának bemutatója, amely a kiállítás kísérőanyagát képezi.

  A kiállítás ősbemutatója után – teljesen logikusan – Miskolcra látogat, abba a városba, amelyik őt mint menekültet családjával együtt tárt karokkal befogadta és otthont teremtett neki. A neves kassai Oelschläger építészt itt már csak Őry Lajos bácsi néven ismerték. [P. P.]