• ремонты от компании StroySila
  • укладка тротуарной плитки
  • Podmaniczky-díj 2010

    A városvédő civilek 1982 óta minden évben Podmaniczky-díjjal jutalmazzák azokat, akik foglalkozásuktól, munkahelyi kötelezettségüktől függetlenül, vagy azt jelentősen túlteljesítve a legtöbbet tették épített és természeti környezetünk, kulturális örökségünk értékeinek védelmében. Az idén 28. alkalommal került sor a díjátadóra, hagyományosan egybekötve a város- és faluvédők országos találkozójával.
    2010-ben Jászberény látta vendégül a mozgalom képviselőit, a háromnapos rendezvény szakmai konferenciával, helytörténeti sétákkal, közös ajánlások megfogalmazásával és beszélgetésekkel telt. Az idei 16 Podmaniczky-díjat július 15-én, Jászberény polgármesterének jelenlétében adta át a díjat alapító Ráday Mihály, az országos szövetség elnöke, magánszemélyeknek és közösségeknek. Köztük Ács Gábor rádióriporternek, Bilonka István pécsi toronybádogos mesternek, Deák-Varga Dénes nagykanizsai főépítésznek, Szántai Lajos öntészeti szakértőnek, Dévényi Tamás építésznek a Rácz Fürdő magas színvonalú felújításáért, Dr. Hasan Hasanovnak, Azerbajdzsán volt budapesti nagykövetének a Podmaniczky-palota helyreállításáért, több városvédő egyesületnek és magánszemélyeknek, akik komoly erőfeszítéssel mentettek meg egy-egy pusztuló értéket. Közösségi díjat kapott a volt Hungária Fürdő felújításáért Mazen Al-Ramahi tulajdonos, Vékony Péter építész és Bor Ferenc művészettörténész (a fürdő bemutatását lásd a 17. oldalon – a szerk.).
    A konferencián megfogalmazott ajánlások kiemelték, hogy az értékrombolással, a településkép átalakulási folyamatával párhuzamosan az utóbbi években megnőtt a civil szervezetek feladata az értékőrzés, a hagyományok továbbvitele és nem utolsó sorban a fiatal generációk bevonása terén. A civil aktivitást erősíti az önkormányzatokkal való összefogás, az érték alapú szemléletet pedig a helytörténeti oktatás, a helytörténet kötelező tananyagként való bevezetése. Az épített és természeti környezet védelme a legkisebb részletektől az átfogó beruházások fölötti kontrollig minden területet átjár, amiben a lakóközösségeknek és a helyi civil mozgalmaknak ugyanúgy fontos részt venniük, mint a szakmai támogatást nyújtó szervezeteknek, ezek érdemi kommunikációja az értékmentés kulcskérdése.

    G. E.