• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Rögtön jövök!

  Ötletpályázat – kiállítás nyílt a beérkezett pályamunkákból
  Kossuth Lajos u. 14-16., 2013. május 27 – június 30.

  ​Lezárult Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala Rögtön jövök! címmel, az üres üzlethelyiségek kezelésének témájában kiírt, másfélmillió forintos díjazású ötletpályázata pénteken. Az eredményeket a belváros Kossuth Lajos utcai egyik üres üzlethelyiségben hirdették ki, a beérkezett 105 darab pályaművekből kiállítás nyílt.

  Ughy Attila, a főváros városképvédelmi és városfejlesztési tanácsnoka az eredményhirdetésen szólt arról, hogy a régen virágzó, ma üresen álló kirakatokat szerették volna újra benépesíteni. Mint mondta, az ötlet Kolozsvárról származik, ahol az üres kirakatokat 100 évvel ezelőtti városképekkel takarják el. Budapesten emellett az is fontos cél, hogy a közösségi élet a bevásárlóközpontokból visszatérjen a közterekre, s ha az megvan, az üzlet is vissza fog térni – mondta a városfejlesztési tanácsnok.

  A tanácsnok hangsúlyozta: olyan komplex, funkciójában, összetettségében új ötletrendszert kerestek, ami nemcsak azt mutatja meg, van egy olyan üzlet, ami kiadásra vár, hanem a közösségi érdekek bevonásával lehetővé teszi azt, hogy újra megjelenjen a kirakatokban az élet.

  Finta Sándor, Budapest főépítésze a pályázattal kapcsolatban részletezte, a pályázatra két kategóriában lehetett pályamunkát benyújtani. Az „A” programrészben grafikai tervezési feladatként a teljes főváros területén futó, kiüresedett üzlethelyiségeket gyűjtő (tervezett) online adatbázis kezdőlapjának grafikai tervére és logójának megtervezésére várták a válaszokat. A pályázat másik feladataként a „B” program keretében a használaton kívüli üzlethelyiségek kirakatában elhelyezhető „okos” installáció/alkotás létrehozása volt a cél.

  Budapest nemrégiben elkészült Új Városfejlesztési Koncepciójában kiemelt városfejlesztési célok között szerepel az „Értékalapú területhasználat”, illetve „a város épített és természeti értékeinek hatékony védelme, a meglévő értékekhez méltó színvonalú új értékek létrehozása, mindezek széleskörű népszerűsítése. Tarlós István főpolgármester maga is támogatta az ötletpályázat megvalósítását, álláspontja szerint a kiüresedett üzlethelyiségek jelenlegi helyzetében változást kell elérni, és az ötletpályázattal új lendületet kaphat a belváros gazdasága.

  Simonffy Márta a pályaműveknek otthont adó Kossuth Lajos utcai helyiség tulajdonosának, a terézvárosi önkormányzatnak az alpolgármestere azt mondta: bízik abban, hogy a Rögtön jövök! elnevezésű programban valóban mielőbb lekerülnek a kiadó táblák a portálokról és a lepusztult, üres helyek megtelnek élettel. Jelezte: örömmel tapasztalja, hogy egyebek mellett az Október 6. utcában és a Hunyadi téren pozitív változások indultak meg.

  Az ötletpályázatra 105 pályamű érkezett be, az ötletek díjazására és a felhasználási jogok megvételére bruttó 1.500.000 Ft állt rendelkezésre, melyből az A program díjazása 300.000 Ft, a B program díjazására rendelkezésre álló keretösszeg 1.200.000 Ft. A pályázat díjazására szánt 1.500.000 Ft-os keretből a bírálóbizottság döntése szerint a B programra szánt 1.200.000 Ft-os keretet osztottak ki, mivel az A és a B pályázatra kiírt programra egy győztes pályázatnak sikerült komplex megoldást találnia. A bírálóbizottság döntése alapján egy kiemelt győztest választottak, aki pályázatával 800.000 Ft értékű díjat nyert. A kiemelkedő pályaműveket és ötleteket 50.000 Ft értékű megvételben részesítette a bírálóbizottság, 8 pályamunkát vettek meg.

  A kiállítás megtekinthető 2013. május 27-én és 28-án 8 – 16 óra között. Eltérő időpontban a palyazat@budapest.hu e-mail címen történő előzetes egyeztetés alapján legkésőbb 2013. június 30-ig.