• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Tabula rasa

  Kiállítás az Arvo Pärt Központ nemzetközi építészeti pályázatának legjobb munkáiból
  FUGA, 2015. május 7-31.

  arvo_fuga

  Az Észt Intézet szervezésében az Észt Építészeti Központtal és az Arvo Pärt Központtal együttműködésben

  Megnyitó: 2015. május 7. 19.00
  Megnyitja: Peeter Pere (zsűritag, alelnök, Észt Építészek Szövetsége)
  Felszólal: Őexc. Tom NØRRING, Dánia magyarországi nagykövete
  Arvo PÄRT Es sang vor langen Jahren – Motette für de la Motte (1984) című művét előadja a ContrasTon / RAJK Judit (ének), CSONKA Gábor (hegedű), MOHÁCSI Gyula (brácsa)
  A kiállításmegnyitó után Peeter PERE tárlatvezetést tart (tolmácsolással).

  2013.11.25-én az Arvo Pärt Központ Alapítvány és az Észt Építészek Szövetsége kétfordulós nemzetközi ötletpályázatot hirdetett a Központ új épületének megtervezésére, melynek helyéül Tallinntól 35 km-re egy festői félszigeten fekvő, fenyőerdővel szomszédos területet jelöltek ki. A pályázat célja az volt, hogy megtalálják a legmegfelelőbb építészeti megoldást a jövőben többek közt az Arvo Pärt archívumnak is otthont adó épület számára.
  A megadott határidőre, 2014. január 22-ig 71 pályázat érkezett be, köztük olyan világhírű építészirodáké, mint a brit Zaha Hadid Architects vagy az osztrák COOP HIMMELB(L)AU. A 7 tagú nemzetközi zsűri 20 pályázót kért fel, hogy részletesebben dolgozzák ki elképzeléseiket. A 2. fordulóban végül Ausztriából, Belgiumból, Dániából, Észtországból, Nagy-Britanniából, Németországból, Norvégiából, Spanyolországból, Svédországból, Szlovéniából és az USA-ból összesen 17 építésziroda vett részt.
  Toomas Hendrik ILVES észt köztársasági elnök 2014. június 20-án hirdette ki a pályázat eredményét: az Arvo Pärt Központ új épületét a spanyol Nieto Sobejano Arquitectos SLP tervezheti meg („Tabula” jeligéjű pályázat), 2. helyezett az amerikai Allied Works Architecture „Between Stone and Sky” című munkája, a 3. pedig az észt KAVAKAVA OÜ építésziroda „Väike sekund” (Kis szekund) című pályázata lett. Az épületet 2018-ban, az Észt Köztársaság fennállásának 100. évfordulóját ünneplő eseménysorozat keretében adják át. A kiállítás a pályázat első három helyezettjét, továbbá a zsűri különdíjában részesült további 4 munkát mutatja be makettek, illetve kép- és videóanyag segítségével.