• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Adaptív építészet

  DAM, Frankfurt, 09. 16 – 2021. 01. 15.

  Átalakítás, adaptálás, újrahasznosítás: a meglévő épületállomány sok lehetőséget kínál a jövőorientált építészeti megoldásokra. A frankfurti Deutsches Architekturmuseum (DAM) 2021 októbere óta jelentős átalakításon és felújításon megy keresztül. Ez idő alatt a Danzigerplatz egykori irodakomplexumában, a DAM Ostendben mutatja be a kiállításait. Az Adaptív építészet – építés a meglévőre című tárlatot éppen ez a köztes szituáció inspirálta: olyan kortárs projekteket mutat be a világ számos tájáról, amelyek az átalakítások és az építészeti örökség újabb felhasználási lehetőségeit aknázzák ki.
  A meglévő épületállomány tiszteletben tartásával az építészet jelentősen hozzájárulhat a fenntarthatósághoz – elvégre a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának 40%-áért az építőipar felelős. Annak ellenére, hogy Németországban már az építési munkák kétharmadát az átalakítások és korszerűsítések teszik ki, az újrahasznosításban, illetve a bővítésben rejlő építészeti és ökológiai potenciál még korántsem merült ki. A bontás és az új építés továbbra is a legkézenfekvőbb válasz ott, ahol a tervezés és a tér már nem felel meg a modern szabványoknak, az aktuális piaci igényeknek vagy a gazdaságos használatnak. Maga az épület önértéke, a „szürke energia” többnyire észrevétlen marad.
  A klímaválság és a fogyatkozó nyersanyagok az építészetben is előtérbe helyezik az átalakítás kultúrájának újraélesztését – nem utolsósorban azért, mert az építőipar több erőforrást fogyaszt, mint a gazdaság bármely más ágazata. Az épületállománynak alkalmazkodnia kell az olyan változásokhoz is, mint a világjárványok vagy a népességnövekedés, amelyek megváltoztatják a városi és vidéki területek klasszikus képét, vagy éppen az otthon és a munkahely különválasztását. A kiskereskedelmi üzletek egyre inkább eltűnnek a városközpontokból, a többszintes parkolók és egyéb infrastrukturális épületek elavulnak az új, fenntarthatóbb mobilitási koncepciók miatt. A társadalmi változás ugyanakkor lehetőséget kínál olyan új funkciók és építészeti megoldások kialakítására, amelyek méltó módon integrálhatók a meglévő épületekbe.

  A kiállítás hat kulcsterületen kínál kortárs példákat a meglévő épületállomány hasznosítására. A témában zajló kutatások révén a látogató bepillanthat a meglévő épületállományt érintő szempontokba, akár városi, akár vidéki környezetben. A már megépült példák mellé néhány frankfurti épület vizsgálatát is bemutatják, amelyek kreatív stratégiával, a helyi közösségek bevonásával újrahasznosíthatók lennének.