• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Iskolaünnep

  75 éves a Győri SzC Hild József Építőipari Technikum

  Szöveg: Józsa Tamás

  Az idén 75. évéhez ért iskolában fennállása alatt közel 8000 diák tett érettségit és szerzett technikusminősítést. Legendás, generációkon átívelő életpályájú tanáregyéniségek –  mérnökök, művésztanárok, közismereti tárgyakat oktatók – tanítottak, tanítanak a Hildben, ők határozzák meg az iskola arculatát. Tőlük nemcsak a szakma szeretetét, hanem annak igényes művelését és emberséget is tanulhattunk. Ennek köszönhető, hogy mindig is sokat jelentett hildes diáknak lenni. Erről az évfordulós találkozókon is mindig megemlékeznek az öregdiákok. A diákévek felidézése a mai napig összeköt minket. Talán ennek köszönhetően alakult ki, hogy a műszaki tanárok többsége és több közismereti oktató is a volt diákok közül kerül ki. Az alma materba visszatérve viszik tovább az iskolai hagyományokat, ami a tanulók számára is fontos üzenetet hordoz.

  A diákok amellett, hogy szívesen járnak ide, figyelemre méltó eredményeket is tudhatnak magukénak. Több évtizedes hagyománya van a szakmai versenyeknek. Az 1972 óta vezetett nyilvántartások alapján, az összesen 69 megrendezett országos szakmai versenyen 32 hildes 1. helyezés született, ami a legtöbb az országban. Mindemellett nagyon sok dobogós és döntős eredmény gazdagítja az iskola hírnevét. Ez a kiemelkedő teljesítmény mellett a továbbtanulásnál is többletpontokat jelent.

  Jelenleg évfolyamonként három osztályunk van. Egyikben angol nyelvi, a másikban német nyelvi előkészítő évfolyam előzi meg az építőipari technikumi tanulmányokat, a harmadik osztályban pedig okleveles technikus képzést folytatunk. Az iskola tanulólétszáma 550 fő. Ennek több, mint harmada lány. A diákok felmenő rendszerben ösztöndíjat kapnak és duális képzésben vehetnek részt. Évek óta van egy máshol érettségizett diákokból álló osztály is, amelybe a technikusképzésre jönnek a diákok.

  A tanulmányok során fontos szerepet kap a hagyományos építészet mellett a legkorszerűbb ismeretek oktatása, az építészeti tervező, költségvetés-készítő programok használata (Archicad, Autocad, BIM-3D tervezőrendszer, King). Hangsúlyos szerepük van az energiatudatos, fenntartható építészeti megoldásoknak. Sikeres vizsgák esetén emelt szintű szakmai érettségi és magasépítő vagy mélyépítő technikus végzettség szerezhető. Ezt kiegészítendő műemlékfenntartó szaktechnikus képzést is folytatunk, de szeretnénk lakberendező és több az ingatlankezeléssel, -forgalmazással és értékesítéssel kapcsolatos képzést is indítani. A végzett tanulók többsége továbbtanul, elsősorban építészeti szakirányban, de jó eséllyel jelentkeznek más szakterület főiskoláira, egyetemeire is. A munkaerőpiacon technikus végzettséggel is számos lehetőség közül válogathatnak.

  Számos volt diák tölt be meghatározó munkakört a felsőoktatás és a magyar építőipar területén is. Neves, kiemelkedő, állami és szakmai díjakkal kitüntetett építészek, egyetemi oktatók, akiknek a tudományos tevékenységük is számottevő. A kivitelezésben több cégtulajdonos, vezető beosztású mérnökök, építésvezetők, művezetők sora kerül ki közülük. Számtalan magyar és külföldi épület is magán viseli a hildes diákok keze nyomát.

  Remélem, a jövőben is sok hasonló sikeres diákot és sikeres pedagógust tudunk majd a sorainkban!

  Józsa Tamás, a Hild József Technikum igazgatója, egykori hildes diák