• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Piranesi-díj 2022

  Kiállítás a FUGA-ban

  Szöveg: Botzheim Bálint

  39. alkalommal adták át a Piráni Építészeti Napok alkalmával az 1989-ben alapított Piranesi-díjat. Az elismerés a hozzá kapcsolódó konferenciával együtt Közép-Kelet- és Dél-Európa kortárs építészetéről szól, felszínre hozza és megmutatja a régió friss építészeti értékeit. Az elmúlt évekhez hasonlóan 2022-ben is szép számú nevezés érkezett: 11 európai országból összesen 50 projektet, a diákkategóriába pedig 36 tervet jelöltek az egyes nemzetek jelölőbizottságai.
  Magyarország öt épülettel nevezett a díjra: Vizafogó Park (Archikon Stúdió, lásd MÉ 2022/4) , gödöllői Kútház (GUBAHÁMORI, lásd MÉ 2022/5), Semmelweis Egyetem új épülete (Studio Fragment, lásd MÉ 2022/6), derekegyházi templom (Váncza Művek, lásd MÉ 2021/5), „Szikla” kabinházak (Hello Wood). A hazai zsűri tagjai Gunther Zsolt, Götz Eszter és Fialovszky Tamás voltak. Az öt közül a derekegyházi Szentháromság-kápolna került be a döntőbe.
  A Piranesi-díj 2022. évi nyertese a szlovéniai Žiče településen található egykori templom romjainak lefedését és ideiglenes lapidáriumát magában foglaló projekt. A felújítás tervezője a szlovén Medprostor Architects. A méltatásban a zsűri kiemelte az érzékeny, mégis bátor megközelítést, amellyel a történelmi emlékhez viszonyultak a tervezők.
  A zsűri két dicséretet is kiadott. Az egyik a horvátországi Pula római kori színházának rekonstrukciója, tervezője Emil Rujcan. Részben kőből, részben fémből készült padozatokkal a lelátók nagy részét újra használhatóvá téve, ismét lehet előadásokat tartani a színházban. A másik dicséretet egy lakóház kapta, amelyet az a2o2 Architekti tervezett. Az épület egy régi parasztház felújításaként készült el. A megjelenésében kortársnak látszó épületről kívülről nem is lehet megmondani, hogy falai száz évvel ezelőtt készültek. Az épülettömeg, a tető hajlásszöge ugyanakkor őrzi a régi karaktert, és ezzel példát mutat arról, hogyan tud egy kortárs gondolat illeszkedni a meglévő falusi utcaképbe.