• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Találkozás Gio Pontival

  FUGA, 2021. 11. 08. – 2022. 01. 10.

  Szöveg: Karácsony Tamás

  A FUGA Építészeti Központ Gio Ponti 130 éves születésnapja apropóján az életművet és Ponti varázslatos személyiségét fellebbentő kiállítást fogadott be. A kiállítás rendezőinek célja az olasz építész bemutatása volt – könnyed, első találkozás szervezése a hazai közönséggel.

  Ponti korának meghatározó alkotó egyénisége. Sokoldalúsága lenyűgöző: építész, de mellette ipari formatervező, bútortervező, művész, tanár, író és kiadó, a DOMUS folyóirat alapítója és főszerkesztője. Munkássága nemzetközi szinten is kiemelkedő – ennek ellenére ismertsége hazánkban elenyésző. A mostani kiállítás tehát komoly hiányt pótol.
  A két és fél éve felmerült ötlet nagyságrendekkel szélesebb bemutatót feltételezett. Akkor a hazai építészképzés iskoláit hívtuk közös együttdolgozásra: felosztva időben az életművet, a hét iskola egy-egy időszak megismerését, dokumentálását vállalta. A tervezett cím – Ponti újraépítve – a kiállítás aprólékos, részletekre is kiterjedő rendezésére utalt. Ponti alkotásait a hallgatók bevonásával gondoltuk megjeleníteni. Az újrarajzolás, a makettezés, plakátok, montázsok, képek szerkesztése volt az elképzelés középpontjában, amit építészettörténeti, művészettörténeti, designtörténeti tanulmányok sora kísért volna.
  Tervünket a pandémia húzta át. A redukált változat csak tíz épületet mutatott be. Mind csodálatos, összetett mű, ráadásul valamennyihez személyes élmények kötődtek – a kiállítás létrehozóinak találkozásai Ponti épületeivel, belsőépítészeti alkotásaival, az interneten talált tanulmányokkal, árveréseken felbukkanó Ponti tervezte bútorokkal, műtárgyakkal. Ezek az élmények alapozták meg az egyes épületekhez rendelt írásokat, részletező bemutatókat. A témacsoportokat egyedi, erre az alkalomra gyártott installáció fogadta, egységes, könnyen értelmezhető téri rendbe szervezetten.

  Kurátorok: Dévényi Tamás, Karácsony Tamás