• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Állami díjak és kitüntetések

  2017. március 15.

  Az építész szakma állami kitüntetéseit 2017. március 15. alkalmából Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter adta át a Várkert Bazárban.

  Az építészeti tevékenység elismeréséért járó legmagasabb kitüntetést, az Ybl-díjat idén Bata Tibor, Demeter Nóra, Kovács Csaba, Varga Csaba és Vonnákné Tanos Márta építészek vehették át. Az alábbiakban a hivatalos méltatásokból idézünk:

  Bata Tibor „…Munkái szerte az országban, elsősorban kistelepüléseken igényes, a helyi léptékhez, szokásokhoz, hagyományhoz igazodó érzékeny felfogást mutatnak, falusi, kisvárosi középületei nélkülözhetetlen, közvetlen, barátságos környezetet biztosítanak. Tevékenységével jelentős mértékben hozzájárul a fejlődésben lemaradt vidékek kulturális színvonalának emeléséhez, a súlyos hátrányok enyhítéséhez…”

  Demeter Nóra „…Alkotásait különleges nyitottság, az építészet mindenkor egyetemes, mindemellett helyi értékeinek, sajátosságainak figyelembevételével ötvözött hihetetlen szakmai elmélyültség és természetéből fakadó érzékenységen alapuló belső igényesség jellemzi. Munkáit következetesen a belsőből a külső felé haladva építi fel. Figyelme a nagy lépték esetében is a finom részletek felé fordul…”

  Kovács Csaba „…praxisában, és az építészeti oktatásban végzett tevékenysége során a gondosság és kreativitás ritka ötvözetét figyelhetjük meg. A tradíció megtartására és az innovatív gondolatok beemelésére irányuló törekvései olyan hiteles építészeti magatartás és teljesítmény, melyre már a nemzetközi szakmai közösség is felfigyelt, amit számos külföldi elismerés bizonyít.

  Varga Csaba „…építészete egyedi a mai magyar architektúrában. Belülről jövő egyértelműséggel tudja ötvözni a hagyományt, a történeti karaktert és a modernséget. Erős, határozott és egységes stílus az övé, de mégis emberi léptékű, nagyon szerethető és élhető. Építészetében az alaprajzok logikussága és kiérleltsége – melynél a funkcionalitás egyben Wright-i térszervezéssel ötvöződik – a tömegformálás rafinált és mozgalmas térbeliségével párosul…

  Vonnákné Tanos Márta „…a magyarországi minőségi villaépítészet kiemelkedő építésze, aki férjével, Vonnák Jánossal és lányával, Vonnák Katalinnal a nyolcvanas évektől meghatározó szerepet játszik ezen a területen. Mai világunkban, amikor a tehetős megrendelői kör jelentős része igénytelen csillogást és értéktelen építészeti gesztusokat vár el a tervező építésztől, Tanos Márta tudatosan kíván példát mutatni arra, hogy az anyagi lehetőség párosulva az értékteremtő tervezői szándékkal, magas szintű építészeti értéket képes felmutatni…”

  A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatát kapta Kiss Lajos építész, vezető tervező a minőségi épített környezet megvalósítása mellett a magyar városépítészeti kultúra megőrzését is szolgáló, számos dél-alföldi település rendezési tervét magába foglaló, magas színvonalú munkájáért.

  Műemlékvédelemért Forster Gyula-díjat kapott Czeglédyné Levárdy Henriette építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök és dr. Szikra Éva táj- és kertépítész mérnök, műemlékvédelmi szakmérnök, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa. Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott Kolossa József DLA, a Miniszterelnökség Stratégiai Ügyekért Felelős Államtitkársága Területrendezési és Településügyi Főosztálya főosztályvezetője, Sisa Béla Zsolt, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatala Hatósági Főosztálya műemléki szakügyintézője, valamint Tarnai Gergely, a Miniszterelnökség Stratégiai Ügyekért Felelős Államtitkársága Építészet-stratégiai Főosztálya főosztályvezetője.

  Gratulálunk a díjazottaknak!

  Fotó: Csanády Pál