• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Csonka Pál érem

  Építészek Háza, 2019. július 8.

  Szöveg: Götz Eszter
  Fotó: Fazekas Ildikó / MÉSZ

  A Magyar Építőművészek Szövetsége székházában július 8-án – a névadó születésnapján – adták át a nemzetközi hírű tudós és több építészgeneráció tanítómestere tiszteletére és emlékezetére, a MÉSZ által 1988-ban alapított Csonka Pál érmet.
  A kitüntetés az építész- és tartószerkezet-tervezők alkotó együttműködését hivatott elismerni. A díjat minden évben azok kaphatják, akik alkotópárként magas színvonalú építészeti alkotást hoztak létre, továbbá az, aki oktató és/vagy tudományos munkájával jelentősen és igazolhatóan járult hozzá a fent említett, alapvető cél eléréséhez. 2019-ben Bodrossy Attila DLA építész és Serfőző István tartószerkezet-tervező alkotópárosa kapta az elismerést, melyet Marosi Miklós, a kuratórium elnöke és Krizsán András, a MÉSZ elnöke adott át.
  Bodrossy Attila és Serfőző István évtizedek óta számos projekten dolgoznak együtt. Egyik igen sikeres közös munkájuk a 2015-ben átadott győri uszoda, amelynek az MÉ 2015/9. lapszámában megjelent méltatásából idézünk: „…Az ívesre hajlított alumíniumlemez-tető nem csupán divatos, de fontos a gesztus is, ami formálta: a dél felé zárás és az észak felé való megnyílás kettős szándéka sűrűsödik ebben a vonalban. A medencét északról szegélyező ferde oszlopsor és az ártéri erdő között önálló hajóként is értelmezett tér a fák koronájáig magasodik, a külső fa pillérsorral promenáddá egészül ki. Változik ugyan a hosszú, tetejükön olykor zömökebb ragasztott tartók színe, alakja, és a köztük feszülő rudak irányvektora, de az elemek ritmusa egyenletes. Az absztrakt fasor egy hosszúra rajzolt, enyhén hullámzó vonal része, amely kijelöli a telekhatárt, és a tekintetet a bejárathoz tereli. Az eredeti koncepció szerint ez a vonal a Rábca korábbi medre mentén kialakult Bercsényi liget felé hosszabbodik. A feltűnő, mégsem hivalkodó rávezetést a kieső városrész befejezetlen területrendezése, a Sziget és Győr-Újváros között húzódó mezsgye határhelyzete indokolja…” (Katona Vilmos: Gesztusok építészete – Sportuszoda, Győr. MÉ 2015/9)
  A díjazottaknak szívből gratulálunk!