• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Egy jobb városi élet felé

  Építészet Világnapja, 2020. 10. 05.

  Szöveg: Götz Eszter
  Fotó: MÉSZ, Fazekas Ildikó

  Az Építészet Világnapja – amit minden évben október első hétfőjén ünneplünk – a Nemzetközi Építész Szövetség (UIA) kezdeményezésére jött létre 2005-ben, hogy emlékeztesse a világot arra a felelősségre, amit az emberiség környezetének, életterének megformálása jelent. Az idei világnap mottója: „Egy jobb városi élet felé”.

  A Magyar Építőművészek Szövetsége minden évben egész napos programsorozattal ünnepli a jeles napot. Idén az egészségügyi helyzetre való tekintettel a rendezvények a szokottnál jóval szűkebb körben, de igazi ünnepi hangulatban zajlottak, a rendezvényeket online lehetett követni.
  Krizsán András, a MÉSZ elnöke ünnepi köszöntője mellett a MÉSZ által készített videófilmben jeles hazai művészek beszéltek az építészethez fűződő viszonyukról. Ezután a Magyar Építőművészetért Érem átadása történt, melyet idén a MÉSZ a Franciaországban élő Batár Attila építésznek, építészeti írónak ítélt oda. A délután első programja a Csonka Pál-érem zárt körű, ünnepélyes átadása volt. Az 1988-ban alapított kitüntetés az építész- és tartószerkezet-tervezők együttműködését hivatott elismerni. A díj alkotópáros és egyéni alkotó kategóriában adományozható. Azok kaphatják, akik alkotó-párként magas színvonalú építészeti alkotást hoztak létre, továbbá az, aki oktató és/vagy tudományos munkájával jelentősen és igazolhatóan járult hozz a fent említett, alapvető cél eléréséhez. A díjat hagyományosan az alapító, Csonka Pál professzor születésnapján, július 8-án adják át, az idei járványhelyzet miatt azonban ez az Építészet Világnapján, október 5-én történt. Az alábbi alkotók, illetve alkotócsoportok vehették át a kitüntetést:
  – Skardelli György, Becker Ádám, Gurubi Imre, Kocsis András és Lódri Csaba a Puskás Aréna tervezéséért;
  – Pottyondi Péter és Hegedűs Péter a DVTK Stadion tervezéséért;
  – dr. habil. Stocker György oktatási tevékenységének elismeréséül.
  Az ünnepség után a Ház+Mesterek sorozat 4. részét online beszélgetésként tartották meg.
  Az Építészet Világnapján minden évben átadott MÉSZ-MÉK diplomadíjak ezúttal közlemény formájában kerültek nyilvánosságra.