• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Építészet Világnapja 2021

  Építészek Háza, 10. 04.

  Az UIA, az Építészek Nemzetközi Szövetsége 1998-ban nyilvánította október első hétfőjét az Építészek Világnapjává, hogy ezzel is felhívja a figyelmet az ember környezetét meghatározó módon alakító építészetre. Az idei világnap témáját az alábbi jelmondat foglalta össze: „Tiszta környezet az egészséges világért”.
  A Magyar Építőművészek Szövetségének egész napos programsorozata is ennek jegyében zajlott az Építészek Háza Kós Károly termében, de ezzel párhuzamosan online is követni lehetett az eseményeket. A nyitóesemény a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége által életre hívott „Tiszta környezet az egészséges világért” címet viselő konferencia volt, amely a zöldebb, egészséges életet, környezetet és a fenntartható építészetet helyezte a fókuszába, hazai és külföldi példákon keresztül, neves előadók segítségével. A köszöntők után Füleky Zsolt, építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár tartott bevezetőt, majd Beleznay Éva tartott előadást Housing, public spaces, climate change címmel. Burián Gergő az egészségügyi létesítmények tervezésével kapcsolatban a reflexív építészettől beszélt, Noll Tamás a jelenleg zajló budapesti szuperkórház tervezési folyamatáról, Nagy Csaba pedig az egészségre nevelés mint építészeti koncepció fontosságáról, Rutkai Pál András egy svájci környezetbarát kórházat mutatott be. A délután folyamán átadták a Magyar Építőművészetért Érmet, melyet ebben az évben Szabó János, Kanadában élő építész kapott.

  A MÉSZ-MÉK Diplomadíj 2021. évi nyertesei:

  Kert és Tájépítészeti tagozat Dicséret:
  Karasz Lili Anna (SZIE Tájépítészeti és Településtervezési Kar): Tiszakécskei Tisza-part területrendezése

  Kert és Tájépítészeti tagozat Diplomadíj:
  Weisz Szilvia (SZIE Tájépítészeti és Településtervezési Kar): Rétsági felhagyott vasútvonal zöldút fejlesztési lehetőségeinek alkalmassági értékelése és koncepció terve

  Belsőépítészeti tagozat Diplomadíj:
  Klenovics-Hortobágyi Éva (METU Művészeti, Design Intézet): SKAGEN óraüzlet

  Műemlékvédelmi tagozat Diplomadíj:
  Malkócs Krisztina (BMGE Középülettervezési Tanszék): Többgenerációs közösségi ház – Budapest, XII. kerület Fácános

  Építész Diplomadíj Dicséret:
  Czirják Róbert (DE Műszaki Kar): Görögkeleti zarándok központ, Sajópálfalva

  Építész Fődíj (a Graphisoft Magyarország szponzorálásával ArchiCad 25. program nyertesei):
  Nagy Stefánia (BMGE Középülettervezési Tanszék): Perbál Üvegház fogyatékos lakóotthon bővítése
  Schoblocher Edina (BMGE Középülettervezési Tanszék): Művész_II_ET Ház, Epreskert