• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Média Építészeti Díj 2018

  14. alkalommal adtál át idén november elején a tavaly elhunyt Pásztor Erika Katalina által alapított Média Építészeti Díját. A Művészetek Palotájában megrendezett gálaműsor és díjátadó médiazsűrijének munkájában Bagi László (Forbes), Csatlós Hanna (HVG), Ficsor Benedek (Magyar Hang), Földes András (Index), Rajcsányi Gellért (Mandiner), Sümegi Noémi (Magyar Konyha) és Vincze Miklós (24.hu) vettek részt.

  Az építészfórum.hu felületén regisztrált pályaművekből válogató előzsűri tagjai a nemzetközi építészet kiemelkedő alkotói és kritikusai voltak: Indira van’t Klooster (az A10 építészeti magazin alapító-főszerkesztője), Omer Kanipak építész, építészeti fotográfus; Olga Ioannou építész, illetve a MÉSZ képviseletében Z. Halmágyi Judit építész.
  A zsűri a megvalósult épületek közül a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötőnek (építész tervezők: Hatvani Ádám, Korompay Attila, Dékány Tibor, lásd MÉ 2017/4), a tervek közül az Öreg-tó malma tájlabor és ökoturisztikai központnak (tervező: Nagy Mercédesz Erika, lásd MÉ 2017/5) ítélte oda. A zsűri egy, a helyszínen spontán mód alapított különdíjat is kiosztott a Gyergyócsomafalván fiatal építészek és helyi lakosok által kalákában épített fahíd tervezőinek (Szilágyi Norbert, Nagy Mercédesz Erika, Kovács Károly Lehel, Bíró Árpád).
  A gálaesten a díjért versengő épületeket és terveket alkotóik mutatták be látványos prezentációkban és filmeken. A rövid ismertetőket a médiazsűri értékelései, valamint a három szakmai bíráló – Beleznay Éva urbanista, építész, Dúll Andrea környezetpszichológus és Somogyi Krisztina vizuáliskörnyezet-kutató, építészetkritikus – elemzései követték.
  A közönségdíjat a megvalósult épületek közül a zsűri által különdíjjal is elismert gyergyócsomafalvi fahíd nyerte el. A tervek közül a közönség a Rudabányára álmodott búvárbázis tervét díjazta (tervező: Krajnyák Nándor Bence). Az Index.hu különdíját Csupor Anna érdemelt ki lakható konténerházával.
  Idén először adták át a Perika-díjat, az Építészfórum társalapítója és egy éve elhunyt főszerkesztője, Pásztor Erika Katalina emlékét őrző szakmai elismerést. Ez a díj olyan kiválóságok eredményeinek méltatására szolgál, akik az építészet mellett több tudományos és/vagy művészeti ágban is innovatív módon kiemelkedő, társadalmi hatású értéket teremtettek. Nagy Bálint Ybl-díjas építészt, a FUGA kreatív igazgatóját az Építészfórum által felkért szakmai zsűri választotta ki.
  A díszrendezvényen az elmúlt évekhez hasonlóan több különdíjat is átadtak. Az Európa Design különdíját a Szelecsényi Balázs, Bárdi Emese, Irimiás Balázs, Kacsó János és Fehér Anna alkotta csapat nyerte el a Napiskola a Himaláján projekttel (lásd MÉ 2015/8). A Lechner Tudásközpont Legjobb 1945 után épült épület rekonstrukciója Különdíját Berecz Tamásnak és Batári Attilának ítélték oda, a Tours-i Szent Márton Plébániatemplomon végzett munkájukért (lásd MÉ 2018/2). Az Építészfórum által idén alapított Fejlesztői Szakmai Nagydíjat Görföl János, a Gránit Pólus építésügyi és fejlesztési vezérigazgató-helyettese vette át, a Gránit Pólus „Jövőt építők, a közösség fenntartható terei 2.0” nevű díját a BudaPart projekt kapta.
  A gálaest hagyományos része a mesterek elismerése. Idén a Pro Architectura díjjal is kitüntetett, Ybl-, és Széchenyi-díjas építész-építészettörténészt Vámossy Ferencet köszöntötték. Laudációjában Csomay Zsófia Ybl-díjas magyar építész személyes emlékek felidézése mellett Vámossy jelentőségét többek között abban ismerte fel, hogy a vasfüggönyön túli építészetet közvetítette egy olyan korban, amikor a „Nyugat” szitokszónak számított.

  Gratulálunk a díjazottaknak!