• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • „Álmában csönget egy picit”

  Kocsiszín, Budafok

  Építész: Takács Ákos
  Szöveg: Dragon Zoltán
  Fotók: Lality Áron

  A Fortepan által közzé tett egyik fényképfelvétel készítője igazi életképet örökített meg az 1960-as évek első feléből: a kép háttere felé macskaköves út vezet, rajta gyalogos halad át, az utat szegélyező vágányokon pedig két gyermek szalad keresztül. A középtérben két villamos látható, az utasok az épületek előtt gyülekeznek. A felvétel az UVATERV archívumából került elő, a helyszín meghatározását két épület segíti: balra az áramátalakító monumentális tömbje, jobbra pedig a Budafok kocsiszín egykori épületei.
  Egykori, hiszen az 1899 és 1911 között a Budapest-Budafoki Helyiérdekű Villamos Vasút számára épült ipari épületegyüttest két tömb kivételével teljesen elbontották. Fotónk szinte egy átadás-átvételi állapot lenyomata, hiszen a Budafok kocsiszín 1963-ban tulajdonost váltott, és üzemeltetése átkerült a villamosüzem kötelékébe. Az átadás többszörös vágányhálózati átalakítással is járt, ám az évtizedek során végrehajtott ötletszerű bővítések sokszor csak rontottak a helyzeten: a hálózat továbbra is a korábbi üzemeltető igényeit tükrözte, miközben a telep funkcionális rendszere egyre bonyolultabbá vált, az épületek állapota pedig folyamatosan romlott.
  Az egykori épületek egy barnamezős beruházás keretében adták át helyüket az új, kortárs épületegyüttesnek. Szükségből bontottak, hiszen az eredeti kocsiszín faltávolságai, illetve teherhordó szerkezetének sajátosságai miatt az üzemeltető nem tudta volna kiszolgálni az új, szélesebb CAF-villamosokat. Hagyománytiszteletből viszont két épület megmaradt: a lakócélokat szolgáló emeletes ház, illetve a szerkezetig felújított kisebbik kocsiszín a nosztalgiajáratok (illetve ennek hiányában személygépkocsik) tárolására.

  Megbízott mérnökiroda: Eco-Tec Kft. – Utiber Kft konzorcium
  Projektvezető: Kuzma László – ECO-TEC, Rozsy Gábor – UTIBER
  Kivitelező: STR Építő Kft.
  Generáltervező: FŐMTERV Zrt.
  Projektvezető: Suteu Edith
  Építészet: CÉH Zrt.
  Vezető építész: Takács Ákos – Céh Zrt.
  Építész munkatársak: Annus Zsuzsanna, Földes Dalma, Kovács Eszter, Tyuskay Anna, Bartus Tamás, Király Szabolcs, Németh Imre Zoltán – CÉH Zrt.
  Vágánytervező: Szűr Árpád – FŐMTERV Zrt.
  Felsővezeték-tervező: Suteu Edith és Takács Péter – FŐMTERV Zrt.
  Technológiatervező: Ladjánszki Balázs – FŐMTERV Zrt.
  BKV egyenáram tervező: Somogyi Attila – FŐMTERV Zrt.
  Épületgépészet: Pilz Norbert, Kovács Roland – KIPTERV Zrt.
  Tartószerkezet: Bencze Zoltán– CÉH Zrt., Oborzil Géza tervező – FŐMTERV Zrt., Kerényi Dénes – Qualiplan Kft., Kisely Tamás, Varga T. Klára – FŐMTERV Zrt.
  Útépítés, forgalomtechnika: Sipos Gábor – FŐMTERV Zrt.
  Épületvillamosság: Göndics Zoltán – FŐMTERV Zrt., Piatkó Tamás – WTF Kft.
  Megbízó: BKK Zrt.