• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Delejes trafóház

  Irodaház, Budapest, Markó utca

  Építészek: Dombi Miklós, Pintér Tamás
  Szöveg: Ulrich Tamás
  Fotók: Hajdú József

  Egy budapesti számára a Markó utca neve nem cseng hívogatóan, hiszen itt van a börtön és a bíróság. Holott a névadója, idősebb Markó Károly festő neve mint a tájképfestészet megteremtője vonult be a magyar művészet történetébe. Korának semmilyen festészeti irányzata nem térítette el a maga által választott festői úttól. Művészete a 17. és 18. századi heroikus történelmi festészetére épül, tájképei egy idilli hangulatú, klasszikus kultúrát, egyfajta sohasemvolt aranykort idéznek meg.
  A Budapest Székesfőváros Elektromos Műveinek lipótvárosi, Honvéd utcai lakóház tervei az 1926-ban meghirdetett építészeti tervpályázat során születtek. Györgyi Dénes pályázati munkáját nem díjazták, mert eltért az eredeti kiírástól, és külön, szabadon álló épületben helyezte el az alállomás-transzformátorházat. Javaslata az épületet önállóan a Markó utcavonalára telepítette, és ezt a zsűri mint megvalósítandó gondolatot elfogadta, így a pályázaton első díjat nyert Román Ernővel együtt kaptak megbízást a tervezésre.
  Az épületegyüttes nyerstégla homlokzata játékos tagoltságával, a többszintes ablakokkal és erőteljes tégla rizalitokkal az amerikai ipari épületekre emlékezett. 1931-re épült fel, és a lakóház homlokzati kőfaragványában található római számok is ennyit mutatnak. Az elektromos alállomás 1990-ben megszűnt, bár a házban a mai napig van ELMÜ helyiség és jelenlét. Az együttes országos műemléki védelem alatt áll, de trafóháznak új funkciókat találtak ki és többször is átépítették. A Közti Zrt. munkatársai (Várady Tibor, Györgyi Zoltán építészek és Székely Zsuzsanna belsőépítész) 1992-ben már áttervezték a házat az Általános Értékforgalmi Bank bankfiókja számára, a földszinten még ott vannak a bérelhető trezorok és a bank páncélterme. Az új belső szinteket, emeleteket is ekkor alakították ki, így közel 2600 m² bérelhető iroda terület jött létre. A bank központja és egy fiókja 2006-ig működött itt.

  Generáltervezés, építészeti és belsőépítészet tervezés: DPI Design Kft.
  Építészek: Pintér Tamás, Dombi Miklós
  Építész munkatárs: Oláh Gergely
  Épületszerkezetek: FRT Raszter Építésziroda Kft. Reisch Richárd
  Tartószerkezet: Szántó László, Csomor Veronika – EXON 2000 Kft.
  Épületgépészet: Kalmár Zoltán, Mottl Tamás, Makáry Csaba – Agorex Kft.
  Épületvillamosság: Bartha Richárd, Piatkó Tamás – Agorex Kft.
  Tűzvédelem: Dr. Csizmadia Zoltán – Vigilo Kft.
  Környezetvédelem: Kiss Leizer Géza Károly
  Megbízó: Bonemo Kft.