• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Pilóta leszek

  Reptár – Hadászati Repülőgép Múzeum, Szolnok

  Építészek: Keresztes Béla, Sós Róbert
  Szöveg: Okrutay Miklós
  Fotók: Lality Áron

  Szolnok város számára szinte kézenfekvő helyzetként adódott, hogy itt létesüljön az európai léptékben is említésre méltó harcászati repülőgép múzeum. A máig működő katonai repülőtér – jelenleg helikopter-kiképzőközpont –, valamint az 1970-es évektől gyarapodó szabadtéri repülő-kiállítás élő hagyományként biztos hátteret jelentett. De még ennek ismeretében is megdöbbentő erejű az a rendkívül átgondolt kiállítási program, ami a Reptár névre keresztelt múzeumban fogadja a látogatót, nem kell eleve a téma rajongójának lenni ahhoz, hogy varázslatként éljük meg e misztikumtól övezett világ feltáruló titkait.
  A helyszín maga a város egyfajta aranytartalékaként évtizedek óta várta hasznosítását. Magyarországnak a reformkorban létesített egyik első vasútvonalának végállomása épült meg itt 1847-ben, elsősorban a Tiszán idáig úsztatott faáru, valamint a só továbbszállítása érdekében. Végül a vonal folytatása az Alföld felé nem innen épült tovább, így az indóház és a vasúti üzem további épületei másodlagos funkciókat kaptak, a végső enyészet előtti utolsó momentumként a főépület terei szükséglakásokként szolgáltak. A vasúttörténeti fontosság és az épületegyüttesre kihirdetett műemléki védelem azonban elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy esély maradjon az újjászületésre.
  A terület adottsága kulcsfontosságú a kiállítás telepítése szempontjából, a belakható beépítetlen tér alapvetően határozza meg a helyszín nagyvonalúságát. Némi küzdelmek árán, de végül három eredeti elem is megmaradhatott a korabeli vasúti épületekből. Az indóház, a vízház és a raktár együttese jól foglalja össze az egykori használatot, a területre befutó, ma is élő sínpár, az ezen várakozó tehervagon ezt tovább hangsúlyozza. Valójában azonban az eredeti történet másodlagossá válik: a főszerep immár a repülőgépeké, de ebben semmi számon kérhető gesztus nem található.

  Vezető tervező: Keresztes Béla
  Társtervező: Sós Róbert
  Elektromos tervezés: Nagy Attila
  Gépészet: Nagy Attila
  Kivitelezés: Baukomplex Kft.