• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Jel a kukoricásban

  Time Box pavilonok, Mikháza, Románia

  Építész: Sági Gergely
  Konzulens: Vasáros Zsolt
  Szöveg: Pálinkás Edit
  Fotók: Sági Gergely, Vasáros Zsolt

  A BME Ipartanszékének hallgatói 2013 és 2015 között minden nyáron részt vettek a Maros Megyei Múzeum által vezetett „A római limes az európai kultúrtájban” ERASMUS IP projektben, amelynek keretében több romániai, magyar és német intézmény összefogásával interdiszciplináris kutatások és annak eredményeire támaszkodó tervezési feladatok kezdődtek Marosvécs, Mikháza, Sóvárad, és a Maros Megyei limes más helyszínein is.
  A négy hetes nyári felmérőtáborok a hallgatók számára rendkívüli lehetőséget adtak szakmagyakorlásuk különböző fázisainak és a más szakterületekkel való együttműködés előnyeinek megismeréséhez. Ugyanakkor a hallgatók munkái kiváló alapot teremtettek a tájjal, az emberekkel, a limes örökségével történő párbeszéd megteremtésére. A kiválasztott helyszíneken inspiráló ötletek és tervek születtek, így az ásatások és az eredmények bemutatása új lehetőséget nyitott nem csupán az érintett települések, hanem a régióba érkező turisták és érdeklődők számára is.
  A régészeti feltárások Mikházán a részben lakóházak által fedett római tábort és a falun kívüli települést érintették. A geofizikai felmérések alapján a 19. században még álló, később elbontott, beszántott falak helye elég pontosan leolvasható volt. Ennek megfelelően három területet jelöltek ki ásatási célokra: egyet a tábor közepén a principia, azaz a parancsnoksági épület központi részén, kettőt pedig a településen. A tábor végére kettő szelvényt találtak érdemesnek arra, hogy az ásatásokat ezeken a területeken később is folytassák.
  A munkák előrehaladtával új igények és tervek merültek fel, mint például a fellelt emlékek bemutatását célzó kiállítóhely és a régészek számára alkalmas munkaállomás létrehozása.

  Építész: Sági Gergely
  Közreműködők: Vasáros Zsolt DLA (vezető konzulens), Gaul Cicelle DLA (konzulens), Tövissi Zsolt (építész partner)
  Tartószerkezet: Dénes Péter
  Vezető kurátorok: Pánczél Szilamér Péter, Silvia Mustață, Ötvös Koppány Bulcsú
  Kurátorok: Dobos Alpár, Karácsony István, Nicoleta Man, Petruț, Dávid, Sidó Katalin
  Építő csapat: Ambrus Sándor, Andrási Ferencz, Antal János, Balla István, Balla Lehel, Balla Zsigmond, Balla Zsolt, Bálint József, Csiki Botond, Dósa Szilárd, Kacsó Szilárd, Laczkó Nándor, László Regő, Moldován Norbert, Siklódi Botond, Siklódi László, Szabó József, Szász Hunor, Szilveszter Zsolt
  Kivitelezés: Ötvös Koppány Bulcsú építésvezető
  Megrendelő: Maros Megyei Múzeum