• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Kortárs és modern

  Családi villa, Sopron

  Építész: Török-Szabolcs Bence
  Szöveg: Szövényi Anna
  Fotók: Batár Zsolt

  A belvárostól délre, a Lőverek alatt, a Ciklámen tanösvény közelében, egy jellegzetesen fenyőkkel borított északi fekvésű hegyoldalban épült egy kortárs villa. A város és a hegyek közé feszülő tájon néhol még a pincesor jellegű présházak máshol már jól méretezett lakóházak épülnek, alakulnak. Ez az átmeneti állapot a város és a zöld között a város közelsége, de már a vége jellemzi itt a téri helyzetet.
  A Panoráma út nevéhez hűen szép kilátást ad, hisz a keskeny kis út hosszan a szintvonalra illesztve halad. A telket furcsa kettősség is jellemzi, ugyanis északi lejtőként a kellemes déli fények a hegy irányából érkeznek, onnan is csak addig, míg a hegy le nem árnyékol. Minél magasabban vagyunk tehát, annál többet nyerünk a napfényből. Ezt a telepítési ellentmondást remekül oldja fel a villa háromszintes tömege: a nappali terek az utca szintjére kerülnek és dél felé átnapoztatottak – mindkét irányba felnyílnak. A benapozás lehetőségét az utca tere is bővíti, ugyanakkor az utcát szegélyező lágy fenyősor intimitást, zöld falat ad. A felső szinten a hálóterek, míg a pinceszinten a garázs és egyéb tárolóterek kaptak helyet.
  Kortárs vagy modern? A villa nem nem illeszkedik a helyi korábban présházak, gyümölcsösök, illetve a mai családi házak, villák sorába, hanem egy tágabb villaépítészeti hagyományt követ. Tér- és tömegformálásában egyaránt a korai modernista villák világára emlékeztet. A tömegforma egy élére állított tégla, melyet csak a nappali kilógatott tömege ellensúlyoz. A főtömeget ablakok és finoman visszametszett negatív terek részletezik.
  Az élére állított téglát a földhöz fogja a lépcső kémény jellegű tömege, ez az egyetlen vertikális elem, ami a téglatest fölé emelkedik. Magassága jelezi az alaprajz szerkezetében betöltött, szintén egyedi szervező szerepét. Az épület erős vertikalitását szépen egyensúlyozza a téglatestre merőlegesen telepített, másik tégla formájú elem: a medence- és napozóterasz. A két hosszúkás test térbeli keresztje megnyugtatja, a földre helyezi a villa tömegét. A medence téglalapját idézi még a nappali északkeleti kilátóteraszát befogadó, a homlokzatról kilógó monitor jellegű tömeg, amely a vertikalitást is csökkenti.

  Generáltervezés: Török-Szabolcs Bence DLA – T1 Studio Kft.
  Felelős építész tervező: Török Szabolcs Bence DLA
  Projekttervezők: Tószegi Károly, Khaut Nikolett, Poros Tamás Gábor, Bársony Adrienn, Monory Rebeka
  Tartószerkezet: Wágner Csaba – BW PLAN Kft.
  Épületgépészet: Fok Zoltán – FZH Kft.
  Épületvillamosság: Szabó Lajos – GJL Mérnök Kft.
  Belsőépítészet: Török Szabolcs Bence DLA – T1 Studio Kft.
  Tűzvédelem: Rózsa Sándor