• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Léptékváltás a Zugligeti úton

  A MOME Campus átváltozása

  Építészek: Csillag Katalin, Gunther Zsolt
  Szöveg: Tatai Mária
  Fotók: Hlinka Zsolt

  Nyugvóponthoz érkezett a MOME Campus nagyszabású megújítása. Első ütemként a Technológiai Park részei, a Budakeszi út felé eső két „fekete” ház épült fel: a Műhelyház, illetve a Műterem- és Médiaház.1 Ez a kettő csak szelíd mértékben változtatta meg a campus léptékét: elhelyezésük a telek alsó részén, az utcával kvázi párhuzamosan mintegy rejtőzködővé teszi a nagy tömegeket, sötét színű (valójában sötétbarna, nem fekete), strukturált téglaburkolatukkal pedig szinte organikusan illeszkednek a környezetükbe. A valódi léptékváltást a Zugligeti úti Tudásközpont épülete jelenti: az óriási fehér tömeg lett a campus meghatározó eleme.
  Azoknak, akik régen diákként vagy tanárként életük fontos éveit töltötték el itt, felkavaró élmény lehet megtapasztalni a mondást: csak a változás örök. A megszokott kép az emlékezésé marad. A rendszerváltás körüli években magam is órákat adhattam az Alapképző Intézetben, 2 amely a Bauhaus előképző tanfolyamának mintájára általános vizuális alapozást adott. Akkoriban egy ideig a díszterem is átalakult: „térkísérleti laboratórium” volt, ahol a tárgyak világát különböző térelrendezésekben, megvilágításokban lehetett tanulmányozni. 2005-ben az egyetem felvette Moholy-Nagy László nevét, jelezve, hogy az oktatás hangsúlyozottan a nagy előd innovatív szellemében történik.
  A campus épületei korábban is kevésnek bizonyultak, az intézmény külső helyszínek bevonásával működött. 1990-ben kollégiumot3 építettek a telekre, amit most elbontottak. Az egyetem 21. századivá alakításának kezdeményezése Kopek Gábor4 nevéhez köthető. A nagyszabású beruházás egy 2014-es kormányhatározat nyomán indult el: az új épületegyüttes tervezésére 2015-ben pályázatot írtak ki, amelyet a 3h Építésziroda nyert meg. A nyertes terv koncepcióját követő kivitelezés 2017-ben kezdődött.

  Generáltervező: 3h építésziroda
  Vezető építész tervezők: Csillag Katalin, Gunther Zsolt
  Építész munkatársak: Boromissza Júlia, Butora Tamás, Garay-Kiss Dorottya, Kiss Anna Sára, Kállay Gábor (tervpályázat); Boromissza Júlia, Garay-Kiss Dorottya, Reményi Petra, Novák Veronika, Békesi Tamás, Tari Krisztina, Farkas Ádám, Kállay Gábor, Galamb Emese, Bálint Ábel, Gyuricza János, Péteri Zsolt, Dobrányi Ákos, Baranyai Balázs, Parizán Bori (továbbtervezés)
  Tartószerkezet: Szabó András – Ysako Tervező Kft.
  Épületgépészet: Bukovics János – G&B Plan Kft.
  Épületvillamosság: Kun Gábor – Hungaroproject Mérnökiroda Kft.
  Tűzvédelem: Nagy Béla – Flamma Contra Kft., Pukánszky Gabriella – Nokesy Design Kft.
  Épületszerkezet: Takács Balázs – FRT Raszter Építésziroda Kft.
  Tájépítészet, kerttervezés: Kapás Enikő – Departer Mérnöki Iroda Kft.
  Akusztika: Fürjes Andor Tamás – Aqrate Kft.
  Környezetvédelem: Péter Gábor – Beltamo Kft.
  Út-és forgalomtechnika: Wettstein Miklós – Wettstein Bt.
  Konyhatechnológia: Gauland András – Teco-Gastro Bt.
  Rehabilitációs környezettervező: Ruttkay-Miklián Ágota

  A vázlatterv szakági tervezői:
  Akusztika és környezetvédelem: Kotschy András – KOTSCHY és Társai Kft.
  Épületszerkezet: Bánó Gergely – Piro-Plan Kft., Sipos Gergely – Arkkitehti Kft.
  Környezetvédelem: Péter Gábor – Beltamo Kft.
  Műemléki szakértő: Branczik Márta
  Út-és forgalomtechnika: Dobrocsi Tamás – Create Value Kft.